Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blok zmeny alebo strata identity

.šimon Jeseňák .názory

Niektoré opozičné strany plánujú poprieť svoju identitu za potlesku časti intelektuálnej obce, novinárov a iných osobností.

Šimon Jeseňák

slovenská politická scéna bola dlho vyprázdnená. Márne sme až na výnimky čakali na to, keď strany predstavia svoje programy a konkrétne riešenia pre jednotlivé rezorty. Namiesto toho počúvame dodnes o tom, kto s kým a za akých okolností vytvorí volebného mačkopsa. Ideálne bez farby, názoru a ideológie. 

Niektoré politické strany sa snažia uvariť jedlo bez chuti tak, aby chutilo naozaj každému. Krása politického súboja je pritom v rôznorodosti, nie v uniformite. Počúvame o bloku zmeny, jednotnom fronte, spájaní sa. Áno, cieľ je spoločný a jasný: poraziť vládu Smeru, SNS a bezcharakterného Mostu a zabrániť tomu, aby nám od marca 2020 vládla zostava v zložení Smer, SNS, Vlasť a Kotleba. 

Má však byť politickou alternatívou nekoherentný súbor všetkých existujúcich strán, ktoré majú spoločné len to, že nepôjdu do vlády s Ficom? Politika a politici sa úplne vyprázdnili? 

PS/Spolu sa posledné mesiace snažili spojiť so stranou Za ľudí, ktorá toto spojenie z viacerých dôvodov odmietala. PS/Spolu sa tak začalo zaoberať, ako povedal Michal Truban, už len sebou a svojím programom. Vydržalo im to pár dní. A aj Andrej Kiska uvažuje, ako zachraňovať strany, ktoré sa potácajú na hranici zvoliteľnosti. Stretli sa a výsledok je zatiaľ ten, že KDH ide do volieb samostatne a OĽaNO berie na svoju kandidátku bizarné strany na čele s Budajom, neexistujúcou stranou NOVA a Kresťanskou úniou, ktorej jediným známym programom je oddialiť politický dôchodok Anny Záborskej. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite