Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovensko ako divný pacient

.šimon Jeseňák .názory

Boli sme fašistami, komunistami, neskôr prívržencami Mečiara. Tri traumy za menej ako 100 rokov. Slovensko sa nevyrovnalo ani s jednou.

Šimon Jeseňák

v jeden večer som sedel s Petrom Švecom v bratislavskej kaviarni a rozprávali sme sa o tom, ako je možné, že nemalá časť slovenských veriacich a kňazov otvorene podporuje a volí Mariána Kotlebu. Fašistu, antisemitu a človeka, ktorý by si minulý režim rád zopakoval. Zhodli sme sa na tom, že koreňom podpory ĽSNS je stigma, ktorú si naše dejiny nesú. 

Nedokázali sme sa doposiaľ vyrovnať s holým faktom, že Slovensko bolo kolaborantským fašistickým štátom, ktorého na čele stál monsignor Jozef Tiso. Slovensko bolo vazalom Hitlerovho Nemecka a na jeho čele stál kňaz, čo predstavuje pre Slovensko i samotnú Rímskokatolícku cirkev obrovskú traumu. 

Ako sa má inštitúcia vyrovnať s tým, že na čele štátu stál kňaz, ktorý zaviedol protižidovskú legislatívu a následne posvätil transporty, ktoré realizovala Hlinkova garda za asistencie ozbrojených zložiek našej krajiny? Je mimoriadne náročné vyrovnať sa s tým, že niektorí obyvatelia Slovenska, a nebolo ich málo, robili značnú nadprácu pri vyháňaní Židov z ich domov, že arizovali ich majetok. Všetky tieto aspekty ovplyvnili a determinovali časť našej národnej identity. 

„Nesvätá aliancia medzi fašistami a pseudokatolíkmi bola obnovená. Vyvoláva to des.“

Peter Švec veľmi presne identifikoval našu národnú traumu „ako sliz, ktorého sa nevieme zbaviť. Prilepil sa nám na ruky. Následne prišiel komunizmus, ktorý obral znovu všetkých o všetko, kolektívne pod transparentom robotníckej triedy“. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite