Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Úpadok svetových lídrov

.pavel Macko .názory

Emmauel Macron je čoraz väčším sklamaním. Najmä pre tých, ktorí dúfali, že zastaví rast pravicových populistov a prispeje k výraznej stabilizácii Európskej únie a sveta.

Pavel Macko

posledný rozhovor francúzskeho prezidenta pre The Economist, v ktorom spochybnil NATO a vyhlásil ho za „klinicky mŕtve“, je toho ďalším dôkazom. Dôležité je nielen to, čo hovorí, ale v akom kontexte to robí a aké konkrétne návrhy už dlhší čas prináša. Vágny postoj prezidenta Trumpa k NATO je realitou. Spochybňovanie článku 5 Zmluvy o NATO, ku ktorému sa pridáva aj líder Francúzska, nie je dobrá stratégia. Obeťou môžu byť krajiny na periférii NATO a EÚ.

Macronove Francúzsko si čoraz viac hľadí na svoje záujmy. Jeho návrhy príliš pripomínajú snahu vytlačiť z NATO súčasného hegemóna a nahradiť ho Francúzskom. 

Bez USA nevieme zabezpečiť vojenskú obranu Európskeho kontinentu.

Povojnová stabilita a prosperita Európy bola založená na veľkej dohode a vyrovnaní medzi Francúzskom a Nemeckom, ktorej asistovala americká stabilizujúca angažovanosť. Američania poskytovali mohutný vojenský potenciál, ktorý dokázal udržať na uzde sovietsku rozpínavosť počas studenej vojny. 

Európania si príliš zvykli na vonkajšie garancie svojej bezpečnosti. Snaha posilniť európsky pilier NATO je preto na mieste. Rovnako aj snaha dosiahnuť schopnosť upratať si vlastnými silami vo svojom najbližšom okolí. Ale to je všetko ďaleko od toho, aby sa EÚ mohla hrať na globálnu veľmoc. Bez USA nevieme zabezpečiť vojenskú obranu Európskeho kontinentu. To je holý fakt. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite