Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spomínanie na tých, ktorých hroby dnes nenavštívim

.eugen Korda .názory

Tých ľudí, ktorých som si vážil a mal rád, je oveľa viac ako tých, o ktorých tu napíšem zopár slov. Toto sú len útržky zo spomienok na tieto výnimočné osobnosti.

Eugen Korda

Václav Havel

Stalo sa to, keď prišiel prvýkrát do Bratislavy a na Námestí SNP sa chystal demonštrantom povedať zopár slov. Pri tom, ako vystupoval na tribúnu, zakopol o improvizovaný schodík, pošmykol sa a z úst mu vyletela poriadne šťavnatá nadávka. Stál som kúsok od neho a dobre som sa na tom pobavil. 

Potom v centrále VPN rozdával autogramy ozdobené malým srdiečkom. To sme ho mali ešte skoro všetci radi. Ubehlo však niekoľko hektických mesiacov a on sa na tom istom námestí, na podobnej tribúne, ocitol v krupobití vajec. Už nerozdával autogramy a z námestia ho musela odviesť ochranka. To ho naši nacionalisti inzenzívne nenávideli, hanili ho a vinili zo všetkých hriechov sveta. Tento výnimočný muž už sníva svoj večný sen a niekde „tam hore“ píše svoje divadelné hry a podpisuje ich srdiečkom.

Anton Srholec

V duchu ho vidím, ako v roku 1989 pred Justičným palácom kričí a vyzýva komunistov aby prepustili na slobodu Jána Čarnogurského. A Boh ho vyslyšal! Ján Čarnogurský rovno z basy smeroval do federálnej vlády a Antonovi Srholcovi sluhovia eštebákov zaodení v kňazských rúchach odmietli dať možnosť, aby vzdával úctu Všemohúcemu v kostole, a tak mu zostali len jeho biedni bezdomovci, o ktorých sa celé roky staral. 

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

Vidím ho, ako sa, oslabený ťažkou chorobou, prišiel do Devína k bráne Slobody pokloniť obetiam, ktoré komunisti zavraždili pri ich ceste za slobodou. Krátko na to sa odobral k tomu, ktorého miloval nadovšetko a z lásky k nemu bol schopný bez nenávisti prežiť všetky príkoria, ktoré mu nachystali jeho neprajníci.

Ján Langoš

Keď prestal fajčiť, prežiarila sa mu pleť a on omladol o niekoľko rokov. Radil mi, aby som s cigaretami prestal a ja som ho poslúchol. Síce až niekoľko rokov po jeho tragickej smrti, ku ktorej došlo, keď išiel brániť na súd do Košíc svoje dieťa – Ústav pamäti národa. V pamäti mi navždy zostali jeho krásne, hlboké oči a optimistický úsmev. Dodnes cítim v duši tú veľkú stratu, ktorú sme všetci, ktorí milujeme slobodu, jeho smrťou utrpeli. Veril v Boha a dnes už vie, že neveril márne.

 Ernest Valko

Nie som si istý, či zomrel len preto, že vyrušil zlodejov. Bol to muž, ktorý toho vo svojom krátkom živote veľa urobil, ale hlavne veľa vedel. To mnohým ľuďom muselo vadiť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite