Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pozerať Chramostovej rozlúčku a čítať Dobroslava Trnku

.štefan Hríb .názory

Dialo sa to súčasne. Na ČT24 vysielali poslednú rozlúčku s Vlastou Chramostovou, v Denníku N zverejnili nahrávku Kočnera s Trnkom. Pozerať jedno a čítať druhé – ako sa to dá?

Štefan Hríb

Vlasta Chramostová bola skvelá herečka, ktorá si začala s komunizmom, dokonca aj s ŠtB, aby po roku 1968 radšej obetovala celú kariéru, než klamala o bratskej pomoci, a tak sa spolu s Martou Kubišovou stali zlým svedomím tých, ktorí sa nechali znormalizovať. Potom podpísala Chartu´77, hrala pre disidentov a zúčastňovala sa na Palachových týždňoch. Keď komunizmus padol, vrátila sa po 20 rokoch k divadlu. Vravela pokorne, že to už nie je návrat, ale ďalší začiatok. Rozlúčka s ňou v Kapličke bola udalosť, a keď jej za chartistov ďakovala Dana Němcová, zastavoval sa dych. Päťminútový potlesk natrieskaného hľadiska pri zatváraní opony bol hodnotiacim akordom. Pani Vlasta Chramostová odišla ako dáma, zrelá, ctená a ľúbená.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite