Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dajme Grete pokoj

.filip Minich .názory

Prejavy, ocenenia, kamery, davy, stretnutia s politikmi. Z aktivistky sa stala celebrita. Toto šialenstvo však môže uškodiť nielen jej samotnej, no aj boju proti klimatickej zmene.

Filip Minich

vysmial sa jej Trump, pokarhal ju Macron. Fanúšikovia alternatívnych faktov či vyslovení trolli (Blaha) si z nej spravili novú obeť. Vhod padla aj klimatoskeptikom, ktorí skrz jej emotívne prejavy poľahky označia boj s globálnym otepľovaním za fanatizmus. 

Na druhej strane sa na ňu chodia pozerať stovky tisíc mladých ľudí po celom svete. Pre mnohých z nich je inšpiráciou a vzorom. Popritom ju neustále pozývajú rečniť na rôzne fóra, stretáva sa s politikmi, dáva rozhovory a určite dostane aj Nobelovku (tú alternatívnu už dostala).

Z Grety sa stala púťová atrakcia s nálepkou klimatická zmena. Nerobí to dobre jej samotnej, ani zápasu s globálnym otepľovaním. Prehnaná pozornosť zanecháva drsné stopy a naozaj má pokazené detstvo. Dá sa diskutovať, do akej miery si za to môže sama a za čo môže dnešná spoločnosť. Faktom však je, že mediálny a psychický nápor, ktorý zažíva, by položil nejedného dospelého. 

„Greta hovorí, že náš dom (Zem) horí. Má pravdu, rozsah požiarov je čoraz väčší, pribúdajú suchá, obrovské jazerá miznú z povrchu na všetkých kontinentoch. “

Zároveň to však pôsobí tak, akoby sa „gretizáciou“ témy vytrácala ohľadom klimatickej zmeny z verejného priestoru racionalita. Kľúčová otázka pri tomto probléme predsa nemôže znieť: kto je ZA Gretu a kto PROTI Grete, ale čo a ako ideme robiť s otepľovaním. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite