Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Z New Yorku: Po 18 rokoch

.štefan Hríb .názory

Keď sa to stalo, hovorilo sa, že svet sa zmenil. Dnes, po 18 rokoch, je svet naozaj zmenený, ale už sa tým nemyslí, že to spôsobili teroristi. Na vine je samozrejme Amerika.

Štefan Hríb

tu, na dolnom Manhattane, sa znovu čítajú mená. Je ich takmer 3000, je to vždy veľmi dlhé a únavné čítanie. Jediným argumentom je láska pozostalých a - pamäť.

Od pádu Dvojičiek práve uplynulo 18 rokov. Dosť dlho na to, aby sa z Ameriky, na ktorú bol vtedy podniknutý najväčší a najpodlejší útok v jej dejinách, stala v našich očiach Amerika, ktorá operáciou v Iraku a všeličím iným rozvrátila svet. A potom si ešte zvolila hulvátskeho Trumpa. Tak na čo ešte my, Európania, čakáme? Čo nám ešte bráni zamávať ponad Atlantik a začať si písať svoju samostatnú históriu bez amerického líderstva a mesianizmu a arogantných chýb? Nič.

nič než pamäť

Patrím k tým, čo nevedia zabúdať. Neviem napríklad ani po 28 rokoch zabudnúť, že HZDS, ktoré založilo Slovensko na lži, pomáhali budovať Milan Kňažko s Jánom Budajom, predtým skvelí moderátori novembrových tribún. Ani po 21 rokoch tiež neviem zabudnúť na rozklad pravice a pokračovanie korupcie, ktoré spôsobil Mikuláš Dzurinda, inak premiér najreformnejších vlád v našej histórii. A rovnako to mám aj po 18 rokoch s 11. septembrom 2001.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite