Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čína ustupuje Hongkongu. Alebo?

.marína Gálisová .názory

Zdá sa, že protestujúci Hongkončania dosiahli svoje. Pekingom určená líderka Hongkongu oznámila, že stiahne návrh zákona o vydávaní ľudí do pevninskej Číny. Je to triumf slobody?

Marína Gálisová

na upokojenie situácie v Hongkongu nemusí stiahnutie zákona stačiť. Protesty trvajú vyše dvoch mesiacov a za ten čas sa všeličo odohralo. Videli sme nesmierne odhodlanie Hongkončanov bojovať za svoju slobodu. Videli sme, ako na dlhé týždne zabudli na svoj vlastný život, budovanie kariéry, zarábanie peňazí, na súkromné radosti, a obetovali sa v mene verejného ideálu slobody. 

Obetovali sa, hoci proti nim šli obušky, slzný plyn, obrnené transportéry, a každým dňom rástli obavy, že pekinská vláda sa rozhodne zasiahnuť tak tvrdo ako pred rokmi na Námestí nebeského pokoja. 

napriek hrozbe násilia

Títo ľudia by pritom mohli pokojne povedať, kašleme na to. Mohli by sa utiahnuť do súkromia, hľadať si barličky v bežnom živote a prežívať – nie núdzne a obmedzene, ako my tu za normalizácie, ale prakticky v luxuse.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite