Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jakub Dovčík: So slobodou a prosperitou v Hongkongu to nie je také jednoduché

.jakub Dovčík .názory

Prosperita Hongkongu je viac anomáliou ekonomických dejín, než reálnym príkladom, na základe ktorého by sme mali tvoriť politiky doma na Slovensku.

riaditeľ Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika Peter Gonda uverejnil pred krátkym časom komentár pre časopis .týždeň v ktorom vedľa seba postavil protesty v Hongkongu a Venezuele a prepojil ich s rozdielmi v prosperite týchto dvoch území v posledných desaťročiach. Jeho hlavným argumentom bolo, že by sme sa mali inšpirovať skôr hongkonským, novozélandským či švajčiarskym modelom a nedopustiť, resp. minimalizovať „vyvlastňovanie majetkov, enormné zdanenie bohatých, či regulácie cien a podnikania,“ ktoré „šíria čiastkové a skrytejšie podoby socializmu.“

Mojou ambíciou nie je obhajovať socializmus, tobôž nie venezuelský ekonomický model (ak niečo také reálne existuje). Ide mi o diskusiu o argumente, že príčinou „hongkonského úspechu sú inštitucionálne podmienky umožňujúce čo najviac slobody podloženej pravidlami, zahŕňajúce otvorené trhy, vlastnícke právo a panstvo práva, či malú vládu s minimálnymi reguláciami.“ 

Ono to síce je do veľkej miery pravda, len to nehovorí celý kontext. A ten je pri aktuálnych demonštráciách a presahu na Slovensko kľúčový.

sprivatizovaný štát

Obe univerzity, na ktorých som v Anglicku študoval, mali prednáškové miestnosti a auly pomenované podľa niekoho alebo niečoho, čo sa s nimi spájalo. Často išlo o mená významných bývalých profesorov, riaditeľov škôl, ale tiež i donorov, ktorí na ich výstavbu prispeli. 

Keď som sa však minulú jeseň prechádzal po Hongkonskej univerzite, udivovalo ma množstvo priestorov, ktoré niesli názov po nejakej korporácii, bohatom človeku, či vládnom predstaviteľovi. Fakulte medicíny požičal meno najbohatší Hongkončan Li Ka Shing, prednáškovým miestnostiam spolumajiteľ najväčšej developerskej spoločnosti Lee Shau-kee a korporácia Swire zase internátnej budove, v ktorej majú najlepšiu reštauráciu na kampuse. 

„V dvadsiatom storočí potom Hongkong profitoval z takmer nekonečnej zásoby lacnej pracovnej sily, čo je elementárny predpoklad ekonomického rastu.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite