Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nová Ukrajina, staré problémy. Zvládne to neskúsený komik Zelenskyj a jeho mladá strana?

.matúš Dávid .názory

Nášmu východnému susedovi bude po novom vládnuť Sluha ľudu. No ak chcú mladí lídri uspieť, nemôžu vo všetkom počúvať voličov, inak skrachujú. Reformy sú bolestivé, ale nevyhnutné.

Matúš Dávid

aj keď voľby na Ukrajine stále nie sú stopercentne férové (dodajme, že také už nie sú ani tie v Maďarsku či Poľsku), netreba opomínať, že na rozdiel od Rusov či Bielorusov si Ukrajinci volia prezidenta a poslancov v slobodných, demokratických a nesfalšovaných voľbách.

Tento rok nám naši východní susedia ukázali aj to, že po vzore niektorých západných krajín vedia tradičným politikom nekompromisne vystaviť červenú kartu a poveriť vládnutím nové tváre.

Iste, rizikom býva neskúsenosť a pochabosť politických nováčikov, ktorých budúce konanie nemožno ľahko predvídať. Ukrajinci sú však už natoľko znechutení a sklamaní z doterajších vládnych elít, že v tohtoročných voľbách prakticky nemali inú možnosť.

Po tom, čo komik Volodymyr Zelenskyj s prehľadom vyhral prezidentské voľby, rozhodol sa rozpustiť parlament a vyhlásiť predčasné voľby. Vzhľadom na hybridný „poloprezidentský“ systém nemal inú možnosť, ako tancovať na hrane ústavnosti. Bez podpory parlamentu toho totiž ukrajinská hlava štátu veľa nezrealizuje.

„Zelenskyj podporuje vstup Ukrajiny do EÚ či NATO, v tom nesmie poľaviť, ale dnes pred ním stoja akútnejšie ciele.“

Po vzore šéfa Elyzejského paláca Emmanuela Macrona sa teda aj prezident Zelenskyj zviezol na vlne popularity, ktorá mu bude z mesiaca na mesiac určite klesať. Takto ju však pomerne efektívne využil vo svoj prospech.

21. júl 2019 Kyjev, Ukrajina: Ukrajinský komik Volodymyr Zelenskyj s prehľadom vyhral jarné prezidentské voľby a jeho strana Sluha ľudu uspela aj v parlamentných voľbách.Zoya Shu/AP/SITA21. júl 2019 Kyjev, Ukrajina: Ukrajinský komik Volodymyr Zelenskyj s prehľadom vyhral jarné prezidentské voľby a jeho strana Sluha ľudu uspela aj v parlamentných voľbách.

Strana Sluha ľudu, nazvaná podľa rovnomenného komediálneho televízneho seriálu, zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách a ak bude chcieť, môže vládnuť sama, teda bez koaličného partnera. V 450-člennej Najvyššej rade bude mať pohodlnú väčšinu, čo sa za posledné tri desaťročia na Ukrajine nikomu nepodarilo. Je to prvýkrát v dejinách nezávislej Ukrajiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite