Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trumpove útoky na progresívne ľavičiarky smrdia rasizmom a túžbou po „bielej Amerike“

.matúš Dávid .názory

Nie, ani zďaleka nejde len o to, že sa už v USA zvolebnieva. Šéf Bieleho domu, v snahe udržať si svoje radikálne voličské jadro, oživuje xenofóbnych démonov americkej spoločnosti.

Matúš Dávid

starý otec súčasného amerického prezidenta emigroval do Spojených štátov z Nemecka. Štyridsaťdeväťročná manželka Donalda Trumpa, bývalá slovinská modelka Melania, pre zmenu získala občianstvo USA až v roku 2006, niekoľko mesiacov po svadbe so slávnym realitným magnátom a miliardárom. Prečo to spomíname?

Imigrantov by sa medzi Trumpovými príbuznými, priateľmi či blízkymi spojencami dozaista našlo ešte oveľa viac. Ani to mu však nebráni v tom, aby bez štipky hanby verejne upozorňoval na pôvod svojich politických sokýň a posielal ich „tam, odkiaľ prišli“.

„Účet na Twitteri sa v rukách šéfa Bieleho domu stáva zbraňou hromadného osočovania.“

Tieto a mnohé ďalšie nechutné slová, nehodné demokratického štátnika stojaceho na čele najsilnejšej mocnosti sveta, nezazneli nikde inde ako na Twitteri.

Oficiálny prezidentský účet na sociálnej sieti, ktorá na Slovensku nie je ani zďaleka taká populárna ako v USA, sa v rukách šéfa Bieleho domu stáva nekontrolovateľnou zbraňou hromadného osočovania.

16. júl 2019 Washington, USA: Americký prezident Donald Trump reční v Bielom dome počas stretnutia so svojimi spolupracovníkmi.Alex Brandon/AP/SITA16. júl 2019 Washington, USA: Americký prezident Donald Trump reční v Bielom dome počas stretnutia so svojimi spolupracovníkmi.

Na nedávnych kontroverzných a rasistických výrokoch je bizarné, že im chýba elementárna logika a pointa. Donald Trump však veľmi dobre vie, čo robí. Ani zďaleka nejde len o to, že sa už v Spojených štátoch pomaly zvolebnieva a republikánsky prezident, v snahe udržať si svoje radikálne voličské jadro, postupne oživuje xenofóbnych démonov v spoločnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite