Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň Michala Magušina: Dohoda proti extrému a zabávač Danko

.michal Magušin .názory ..týždeň

Otázne je, ako sa strany PS/Spolu a KDH pohodnú v kultúrnoetických otázkach. Jasné je však to, že návštevníkov Pohody za posledný rok najviac bavil Andrej Danko.

Michal Magušin

Diabolský pakt?

Kresťanskí demokrati podpísali predvolebnú „dohodu o neútočení“ s koalíciou PS/Spolu. Za týmto aktom je absolútne správna úvaha. Súčasnú vládu treba vymeniť, nepustiť extrém k moci – preto treba, aby strany s týmto zmýšľaním získali čo najviac percent a nevybíjali sa vo vzájomných súbojoch. 

Diskusia, ktorá okolo tohto aktu vznikla, je očakávateľne nešťastná, najmä od ľudí, ktorí stranám „Dohody“ vyčítajú rezignáciu na vlastné hodnoty. Iste, veľmi záleží na tom, akú líniu budú KDH aj PS/Spolu vo vyjednávaniach o povolebnej spolupráci v kultúrnoetických otázkach raziť. Či budú súhlasiť s nejakým typom „obchodu“, napríklad sprísnenie potratov výmenou za inštitút podobný registrovaným partnerstvám (ide o nepravdepodobný scenár, pretože sprísnenie potratov je pre PS za ich červenou čiarou – a registrované partnerstvá sú zas otvorením dverí k manželstvám osôb rovnakého pohlavia, čo je pre KDH neprijateľné). 

Ďalšia možnosť je, že sa KDH s PS/Spolu dohodne, že tieto témy by sa pri spoločnom vládnutí neotvárali a ak by ich priniesla na stôl opozičná strana, koalícia by nehlasovala (tiež ošemetná situácia, od PS očakávajú sexuálne menšiny pozitívny posun v ich situácii a od KDH čakajú proliferi legislatívnu aktivitu).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite