Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pod košeľami majú tričko s Putinom a v službách Kremľa rozkladajú EÚ. Vás to prekvapuje?

.matúš Dávid .názory

Pre Vladimira Putina je Európa len šachovnicou, na ktorej má svojich pešiakov. Poznáme ich ako populistických ultranacionalistov, ktorí ochotne plnia aj nevyslovené priania Moskvy.

Matúš Dávid

to, že sa Putinovo Rusko snaží ovplyvňovať politické dianie v Európe, vieme už dlho. Tajomstvom nie je ani to, že ultranacionalistickým populistom v Únii pomáhajú nielen ruské štátne a dezinformačné médiá, napríklad televízia RT či agentúra Sputnik, ale aj bohatí oligarchovia napojení na Kremeľ.

V porovnaní s mediálnou a diplomatickou masážou, vrátane zjavného pretláčania euroskeptických tém, je priama finančná podpora z Ruska zatiaľ relatívne vzácna. Nedávne odhalenia však dokazujú, že toky ruských peňazí mieriacich do európskej politiky sa kontinentom rozvetvujú čoraz viac.

Moskva v minulosti podobnú stratégiu využívala najmä v zraniteľných bývalých sovietskych republikách. Teraz to robí aj v členských štátoch EÚ, ktorú sme si, mimochodom, našou ľahostajnosťou sami oslabili.

„Tak ako Le Pen či Andrej Danko potrebujú Putina, aj ruský prezident potrebuje ich. Vzájomne sa legitimizujú.“

Šéf Kremľa chce v Európe vyvolať chaos a následne ho zneužiť vo svoj prospech. Ide mu o rozklad našej jednoty, demokracie a existenčných euroatlantických väzieb. Na to využíva prorusky orientovaných európskych politikov, ktorých pozýva nielen do Moskvy či Petrohradu, ale aj na anektovaný Krym.

9. máj 2019 Moskva, Ruská federácia: Šéf Kremľa Vladimir Putin a predseda NR SR Andrej Danko počas osláv 74. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.SITA/Kancelária NR SR9. máj 2019 Moskva, Ruská federácia: Šéf Kremľa Vladimir Putin a predseda NR SR Andrej Danko počas osláv 74. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.

Tak ako Marine Le Pen a Andrej Danko potrebujú Vladimira Putina, aj ruský prezident potrebuje ich. Vzájomne sa totiž legitimizujú a obraňujú. Upadajúci režim v Rusku veľmi dobre vie, prečo potrebuje tých, ktorí svojimi nacionalistickými víziami viac či menej úspešne rozbíjajú súdržnosť EÚ. Jeden štát je predsa zraniteľnejší a ľahšie ovládnuteľný ako pevná aliancia niekoľkých krajín. Ak bude Únia v rozklade, Európania skôr uveria (aj keď v skutočnosti sa budú veľmi mýliť), že treba nasledovať východnú veľmoc.

„Toky ruských peňazí mieriacich do európskej politiky sa kontinentom rozvetvujú čoraz viac.“

Dôkazov o prepojení časti európskej ultrapravice na ruský biznis sa už nazbieralo niekoľko. V susednom Rakúsku ešte nevychladla aféra Heinza-Christiana Stracheho, pred piatimi rokmi si zas kampaň s pomocou ruských financií zabezpečila aj francúzska ultrapravičiarka Marine Le Pen. V tieni najnovšieho škandálu v Taliansku je dobré pripomenúť si aj tieto kauzy.

le Pen, Strache aj strojca brexitu

V roku 2014 si známa líderka francúzskych nacionalistov Marine Le Pen požičala v ruskej banke niekoľko miliónov, pretože jej vraj vo Francúzsku peniaze odmietli dať. Lenže banka, v ktorej si politička požičala, o dva roky neskôr stratila licenciu a jej majiteľov obvinili z finančných podvodov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite