Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chaos, nezhody a boj o posty. Hľadá sa nový Juncker

.filip Minich .názory

Nespali celú noc a aj tak nič nedohodli. Niet sa čomu čudovať, EÚ je politicky rozdelená, ako už dlho nebola. Akútne potrebujeme reformu, ktorá zamedzí zákulisným hrám.

Filip Minich

pôsobí to náročnejšie než voľba pápeža. Dvadsaťosem hláv štátov sedí v zatvorenej  miestnosti od večera, celú noc až do poludnia a rieši, kto obsadí štyri posty. Opäť neúspešne. Šlo už o druhý stroskotaný samit na túto tému. 

Pôsobí to ako zlyhanie EÚ. V skutočnosti to však nie je nič iné, ako zlyhanie lídrov členských štátov, ktorých si volia ľudia naprieč kontinentom. Kľúčový problém? Politická roztrieštenosť. 

Štyri najväčšie a najsilnejšie krajiny EÚ sú totálne rozdelené. V Nemecku vládnu konzervatívci, vo Francúzsku progresívec Macron, v Španielsku socialisti a v Taliansku nacionalistickí populisti. 

K tomu pridajte pestrofarebné vlády v menších štátoch – od radikálnej ľavice (Grécko) po konzervatívnych autokratov (Maďarsko) a máte dokonalú výbušnú zmes. 

mohlo to byť jednoduché

Európska únia potrebuje nanovo obsadiť posty šéfov Komisie, Rady, Parlamentu a zahraničných vecí (dnes Juncker, Tusk, Tajani a Mogherini). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite