Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Farmári začínajú víťaziť

.eugen Korda .názory

Zdá sa, že protesty farmárov prinášajú prvé ovocie.

Eugen Korda

keď v Denníku N vyšiel článok môjho kolegu a priateľa Andreja Bána, v ktorom uvádza desivé mafiánske pomery v našom pôdohospodárstve, nikto nemohol tušiť, že práve jeho reportáž odštartuje masívne hnutie farmárov. 

Jednoducho už mali dosť toho, ako štát umožňoval a ešte stále umožňuje veľkým firmám nezákonne ich okrádať, ničiť úrodu, fyzicky ich napádať a pravdepodobne aj fyzicky – minimálne v jednom prípade – likvidovať. Aj vďaka tomu, že na celom Slovensku sa po vražde Jána Kuciaka a Martinky Kušnírovej zdvihla nevídaná vlna odporu, zobrali osud do svojich rúk aj muži a ženy, ktorí sa dovtedy od rána do večera nevenovali politike, ale oraniu, siatiu a starostlivosti o zvieratá. 

„To najhlavnejšie však farmárov len čaká. Voľby, v ktorých si budú musieť zvoliť takých zástupcov, ktorí budú hájiť ich záujmy a nie záujmy finančných skupín.“

Začali sa brániť a dožadovať svojich práv. Zdá sa, že ich odvaha a vytrvalosť prináša prvé výsledky. Jeden z najznámejších farmárov, František Oravec,mal pravdu. Pred týždňom mu prišlo vyrozumenie že NAKA vzniesla obvinenie proti spoločnosti Esin a jej konateľom za subvenčný podvod neoprávneného poberania eurodotácií.  To je po  pani ,,grófke" ďalšie závažné obvinenie v sektore poľnohospodárskom. A následne prišlo rozhodnutie Pôdohospodárskej platobnej agentúry. V ňom sa agentúra priznáva k tomu, že nárok na poberanie dotácií mal farmár František Oravec, a nie firma Esin.

Po 25 mesiacoch protestov, podávania žalôb a domáhania sa práva sa tento farmár dopracoval k spravodlivému rozhodnutiu. Toto by malo byť povzbudením pre všetkých maloverných. Boj Františka Oravca prináša nádej pre všetkých, ktorým tento štát celé roky ubližoval a ukázal, že sa dá zvíťaziť a domôcť svojich práv. To najhlavnejšie však farmárov len čaká. Voľby, v ktorých si budú musieť zvoliť takých zástupcov, ktorí budú hájiť ich záujmy a nie záujmy finančných skupín.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite