Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Letné drafty strán a hnutí (+ akcie a zľavy)

.andrej Bán .názory

Iba som tíško závidel, keď som nedávno zhliadol, ako nakupujú hráčov kluby NHL a NBA. Nemohli by tak byť draftovaní aj naši politici?

Andrej Bán

trvalo to, ak sa nemýlim, iba jeden či dva dni a odohrávalo sa to v jednom veľkom priestore. Budúce hviezdy (aj Fín Kaapo Kakko) a budúce nuly boli nahodené v pekných oblekoch, usmievali sa pred kamerami. O tých prvých sa kluby pobili, zaplatili za nich nemalé sumy a bolo po paráde. Všetko sa odohralo rýchlo a dôstojne – na rozdiel od strán a hnutí na Slovensku. Tie už draftujú akosi pridlho a tak, že nás divákov dokonale zmiatli.

O vládnych stranách, ak dovolíte, písať nebudem. Smer, SNS a Most-Híd sú natoľko rezistentné voči nádejným hviezdam, že ich sa tieto procesy netýkajú. Ešte sa to príliš neprejavuje, ale onedlho budú čeliť skôr opačnému problému – koľko a akých jednotlivcov od nich odíde. A to aj zadarmo. 

Takže nám ostáva opozícia, parlamentná aj mimoparlamentná. Volič je pri pohľade na to hmýrenie, na tie presuny zmätený. Sú aj osoby, ktoré po roku 1989 (pre mladších: dovtedy bola strana jedna, čo politický zápas zjednodušovalo) za svoju krátku a plodnú kariéru stihli poctiť svojou prítomnosťou množstvo subjektov. Dva, tri, ba dokonca päť. 

Môžeme vystopovať dve takpovediac genealogické línie. Prvá sa tiahne od HZDS či SDĽ cez Smer... po zatiaľ Smer. Druhá vetva rodokmeňu je košatejšia. Na začiatku bolo VPN a KDH, nuž a na konci je predbežne všetko ostatné. Plus zázračne dlho fungujúce KDH.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite