Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Šesť rokov po tragédii a z obetí sú vinníci

.michal Oláh .názory

Oveľa skôr, ako mafiánsku vládnu chuntu naplno obnažila vražda Janka s Martinkou, mali sme šancu odhaliť praktiky uneseného štátu cez osudy zbitých príslušníkov menšín.

Michal Oláh

prvou známou obeťou bola maďarská študentka Hedviga Malinová, ktorá sa vinou vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka stala do niekoľkých hodín páchateľkou. Ďalšími obeťami boli šiesti moldavskí Rómovia, z ktorých systém spolu so súčasnou ministerkou vnútra Denisou Sakovou spravil klamárov. 

Čo sa vlastne stalo? Šesťdesiat policajtov so psami na dvadsiatich troch autách vtrhlo 19. júna 2013 do rómskej osady Budulovská v Moldave nad Bodvou. Počas zásahu vstupovali nezákonne do obydlí a zmlátili najmenej tridsať miestnych obyvateľov vrátane detí. Toto násilie nebolo nikdy nezávisle vyšetrené. Predstavitelia ministerstva vnútra, polície i vtedajší premiér Robert Fico trvajú dodnes na tom, že zásah bol primeraný a šlo vlastne o „samozbitie“.  Podobne ako pri Malinovej. Fico dokonca prišiel policajtom ešte ako predseda vlády potriasť rukou priamo do Moldavy. 

Šesť zbitých Rómov bolo minulý rok obvinených z krivého obvinenia a krivej výpovede, hrozí im trest od 1 do 5 rokov. Zásah nebol štandardnou policajnou akciou, ale tupou demonštráciou sily s cieľom vyvolať strach. Podarilo sa. Rómov zastrašil a časť majority utvrdil v tom „ako na cigáňov treba“. Nárast preferencií Kotlebovcov je logickým dôsledkom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite