Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rúcanie mýtov v Hongkongu a Západ

.marína Gálisová .názory .politika

Rozsah protestov v Hongkongu si sotva vieme predstaviť. Na najväčší prišlo milión ľudí: každý siedmy Hongkončan. V priamom prenose, pre Západ veľmi poučnom, padajú mýty o tom, čo ľ

Marína Gálisová

prvý mýtus, ktorý Hongkong nahlodal, znie: ľudové protesty sú väčšinou vyvolané chlebovými problémami. Druhý mýtus sa zrútil už dávnejšie, no treba si ho pripomenúť, lebo akosi stále prežíva: Briti nemali v roku 1997 inú možnosť, ako odovzdať Hongkong do čínskej správy. Tretí mýtus: Západ už nenesie za Hongkong zodpovednosť. Ale nesie. Lebo ju nesie za seba.

Hongkončanov donútil protestovať v návrh dohody o vydávaní osôb na trestné stíhanie do pevninskej Číny. Doteraz sa v Hongkongu dal nájsť azyl pred politickým prenasledovaním. 

Po uzavretí dohody však Peking, ktorý nerešpektuje ľudské práva, vytiahne z Hongkongu a následne potrestá osoby, ktoré vníma ako nepriateľské ku komunistickej strane: disidentov, vydavateľov, umelcov, organizátorov protestov – prakticky hocikoho, na koho ukáže prstom a obviní, povedzme, z korupcie či špionáže. 

„Západ síce dianie v Hongkongu sleduje, ale reaguje vlažne.“

Hongkonské úrady sa dušujú, že dohoda nič vážne nespôsobí, lebo žiadosti o vydanie osoby sa budú riešiť „od prípadu k prípadu“. Práve takáto flexibilita vo vysvetľovaní pravidiel však poskytne Pekingu možnosť na škrtenie slobôd v Hongkongu.

diplomatická chyba Britov

Potvrdilo sa, že odovzdanie Hongkongu do čínskej správy, dohodnuté v 80. rokoch a realizované v roku 1997, bolo obrovskou chybou. Lebo Hongkong, zatiaľ ekonomicky najslobodnejšia krajina na svete, sa politicky sunie k neslobode. A túto chybu zjavne spáchali Briti – tí totiž podľa niektorých prameňov ani neboli odkázaní na to, aby Hongkong odovzdali Číne.

Hongkong bol od roku 1898 pod britskou správou na základe zmluvy medzi Čínou a Britániou. Britská správa mala trvať do roku 1997. V 80. rokoch sa prejavila neistota, najmä v podnikateľských kruhoch Hongkongu. Pýtali sa, či o pár rokov neprídu o všetko, keď Hongkong po vypršaní termínu zhltne Čína. Briti tiež zneisteli a pod vplyvom stresu sa vrhli do rokovaní s Pekingom. Údajne to vtedy zle odhadli – prehnali to s tlakom na Číňanov a neponechali im dostatočnú možnosť manévrovania.

Dovtedy nástojčivo pýtali od Pekingu odpoveď, kým sa jej nedočkali: Hongkong prejde od prvého júla 1997 pod čínsku jurisdikciu a basta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite