Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sloboda a kompromisy v komunistickej Číne

.marína Gálisová .názory .cirkev pod lupou

Na celom území Číny existuje jediné miesto, kde sa dalo legálne pripomenúť 30. výročie masakry z Námestia nebeského pokoja. Hongkong. Štvrtého júna tú možnosť využilo zhruba 180-ti

Marína Gálisová

ešte pred začiatkom tohto zhromaždenia sa tisíc katolíkov modlilo za obete masakry, ktorých počet stále nie je známy (údajne ich bolo minimálne desaťtisíc). Hongkonský pomocný biskup Joseph Ha Chi-shing im povedal: „Pekinskí študenti nám pred tridsiatimi rokmi ukázali krásu ľudskosti... verili, že v temnote je svetlo, že v beznádeji je nádej. Verili, že nenásilie premôže násilie.“ Odkaz bol hlasný: Komunistická strana sa za svoje zločiny musí raz zodpovedať.

Lenže nádej, že sa tak stane, klesá. Čína sa ekonomicky vzmáha, slobody má však čoraz menej. Vidieť to aj na situácii katolíkov. Katolícke cirkvi sú tam dve: oficiálna, ktorej biskupov vyberá vláda, a podzemná, verná Rímu. Podzemná cirkev je prenasledovaná, ale pomáha uchovať podstatné posolstvo katolicizmu: že základom je sloboda svedomia, morálna sila jednotlivca aj zoči-voči štátnym autoritám. Na ňom možno stavať nielen duchovné premeny, ale aj transformáciu spoločnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite