Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

„Máme toho dosť!“ Budú sa na pražskej Letnej opäť prepisovať dejiny?

.matúš Dávid .názory

Boss Andrej Babiš stále túži po moci a veľkom vplyve. S médiami v rukách, slabým koaličným partnerom a rozhádanou opozíciou mu dlho nič nestálo v ceste. Niečo sa však mení.

Matúš Dávid

bol to horúci utorok, 4. jún 2019, ktorý sa zapíše do moderných dejín Česka ako deň, keď sa na Václavskom námestí v Prahe konala (zatiaľ) najväčšia demonštrácia od pádu komunistickej totality a Nežnej revolúcie. Heslom protestu bolo: „Máme toho dosť! Demisiu!“

Na kultové pražské miesto prišlo 120-tisíc ľudí, no neboli to iba obyvatelia hlavného mesta. Vlakmi, autobusmi či autami do metropoly pricestovali Česi doslova z celej republiky. Prišli ľudia rôznych vekových kategórií, a to aj z dedín či miest vzdialených stovky kilometrov. 

Na televíznych záberoch toto presúvanie davov na protivládny protest vyzeralo ako u nás, počas nedávnych majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v Bratislave či Košiciach.

Bola to demonštrácia proti trestne stíhanému predsedovi českej vlády. 

Bola to demonštrácia, ktorú už po niekoľký raz od konca apríla zorganizovala iniciatíva Milion chvilek pro demokracii. Tým mladým ľuďom, ktorí za ňou stoja, nie je jedno, kto pre zmenu stojí na čele Českej republiky a s akým vážnym konfliktom záujmom tam stojí.

Bola to demonštrácia proti súčasnej českej ministerke spravodlivosti Marii Benešovej, nominantke vládneho hnutia ANO, ktorá evidentne dostala za úlohu v prvom rade brániť svojho premiéra, ísť mu po ruke a ideálne tiež zľahčovať všetky jeho kauzy. 

Súčasne je to však politička, ktorá v nesprávnom čase navrhuje zjavne nepremyslenú a mnohými odborníkmi kritizovanú reformu súdnictva. Toho súdnictva, ktorého súdy a prokuratúry majú postaviť pred spravodlivosť premiéra Andreja Babiša.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite