Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prvé sv. prijímanie v Trnave: Očami malej Lucky

.michal Oláh .názory

Zarazilo ma, ako ľahko sa dá niektorými ľuďmi poskladať „naša pravda” bez toho, aby sme na incident z prvého sv. prijímania v Trnave hľadeli očami obete.

Michal Oláh

ako nedávno povedal pápež František, tá je vždy najpodstatnejšia.  

Obeťou nie je dekan s kaplánom, katechétkou či rodičmi ostatných detí, ako to jemne podsúva fara s niektorými médiami, ale jedenásťročná Lucka. Utrpela nenapraviteľnú škodu. Celý život si bude pamätať vynútené sedenie s nerómskymi deťmi na prvom svätom prijímaní. Udalosti, na ktorej sa bez sentimentu cítia dievčatá na prahu puberty prvýkrát ako nevesty v bielych šatách symbolizujúcich nevinnosť. 

Bude si však pamätať aj odvážnu matku, čo zabojovala o jej dôstojnosť. Bez náhodnej prítomnosti trnavského župana by zrejme nič nedosiahla. Videla aspoň, ako sa voči takémuto správaniu postaviť.  

prihláška

Farnosť sv. Mikuláša v Trnave vo svojom oficiálnom stanovisku uvádza „Matka rómskeho dieťaťa prišla na Rímskokatolícky farský úrad sv. Mikuláša požiadať, aby jej dcéra mohla pristúpiť na prvé sväté prijímanie 25. mája 2019; prišla však asi týždeň pred slávnosťou.“ Redakcia má k dispozícii prihlášku datovanú na 17.10.2018 v rovnakej farnosti. Termín slávnosti si dohodli na 25.5.2019. 

Prihlášku matka odniesla učiteľovi náboženstva, ten ju odmietol prijať „lebo do toho kostola nechodí, nie je z Trnavy, ostatní spolužiaci už prijímanie mali, tak vlastne nevie, čo s ňou“. Matku s dcérou poslal späť do kostola, kde kaplán odmietol prijať prihlášku. Tu niekde sa začal sled zlyhaní, na konci ktorých mala Lucka sedieť počas slávnosti mimo ostatných detí v zadných laviciach kostola.  

Prvé sv. prijímanie v Levoči.Michal OláhPrvé sv. prijímanie v Levoči.Matka s dcérou naďalej navštevovali bohoslužby v dobrej viere plnenia si povinností. Faru podľa vlastných slov kontaktovali v tom čase aspoň desaťkrát s prosbou o potvrdenie ich účasti na liturgiách. Neúspešne. Také potvrdenie nevydáva. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite