Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rasizmus v kostolných laviciach – a čo ak je to inak?

.marína Gálisová .názory

Prípad z Trnavy, keď sa prvé sväté prijímanie stalo dejiskom sporov o posadenie rómskeho dievčatka v lavici medzi ostatnými prvoprijímajúcimi deťmi, otriasol Slovenskom.

Marína Gálisová

koho by nešokovalo vedomie, že kresťania, ba kňazi, triedia deti podľa farby pokožky – navyše na prvom svätom prijímaní, čo je jeden z najvýznamnejších dní v živote kresťana!?

Je to zlé, ak sa plazivé zlo predsudkov dostáva aj tam, kde by ozaj nemalo čo hľadať – na miesto absolútneho vyjadrenia lásky k človeku. Lebo ak kresťan-katolík naozaj verí, že Kristus sa vo sviatosti odovzdáva nám, nehodným smrteľníkom, tým istým hriešnikom, ktorých svojím obetovaním sa na kríži spasil, ak tomuto kresťan-katolík ozaj verí, tak ako by veriť mal, čiže srdcom aj hlavou, tak predsa nemôže pripustiť, že pred tvárou Krista sa nejako líšime pôvodom, farbou a sociálnym prostredím, z ktorého sme vzišli. Akýkoľvek predsudok voči blížnemu by mal byť v takomto presvedčení a prostredí neprípustný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite