Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sväté prijímanie, rasizmus a problém so zasadacím poriadkom

.michal Oláh .názory

Prípad rómskeho dievčatka odsunutého na prvom sv. prijímaní do posledných lavíc kostola naberá nový rozmer.

Michal Oláh

polícia Slovenskej republiky v pondelok informovala o prijatí prípadu diskriminácie dievčatka Národnou kriminálnou agentúrou a Trnavská farnosť vydala vyhlásenie, podľa ktorého nebol problém s farbou pleti, ale zasadacím poriadkom. Žiadali oň vraj rodičia, fara s katechétkou súhlasili. A v tom je problém.

Incident sa odohral v sobotu 25. mája 2019 v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave počas obradu vôbec prvého prijímania sviatosti eucharistie v živote katolíka. Tento obrad je zvlášť pre dievčatá spojený s krásnymi zážitkami spoločnej procesie, v ktorej sú oblečené do bielych šiat pripomínajúcich svadobné. Dostávajú darčeky a po obrade sa konečne cítia plnohodnotnými členkami a členmi farského spoločenstva.

segregácia

Prvotná informácia TASR hovorí o segregácii jedenásťročnej Lucky spomedzi ostatných nerómskych detí. Zo zverejneného telefonátu Luckinej mamy a starej mamy pravdepodobne s cirkevnou pracovníčkou v Bratislave je zrejmé, že o vylúčenie dievčatka žiadali rodičia ostatných detí. Kompromisom mala byť podľa zverejnených informácií vôbec možnosť zúčastniť sa na svätom prijímaní v tomto termíne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite