Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež František: Obeť je vždy najpodstatnejšia

.michal Oláh .názory

Poľskom otriasol ďalší film o sexuálnych škandáloch v tamojšej cirkvi. Spôsobil dve reakcie. Popretie alebo prijatie. Čo je príčinou týchto škandálov? Môže sa cirkev očistiť?

Michal Oláh

klerikalizmus a fakty

Pápež František považuje za podhubie týchto zvráteností klerikalizmus, ktorý podľa jeho slov vytvoril priestor pre všetky ohavnosti vrátane pedofílie. Klerikálny pocit mnohých duchovných je o moci, ktorá vlastne neexistuje. Emeritný pápež Benedikt XVI. vo svojom poslednom stanovisku k sexuálnym škandálom v cirkvi opisuje problém ako následok celkového úpadku morálky viditeľného od počiatku šesťdesiatych rokov minulého storočia. 

Známy český kňaz a filozof  Tomáš Halík vo svojej knihe Ptal jsem se cest odpovedal na otázku, v čom vníma najväčšiu bolesť a chorobu cirkvi. Rovnako ako František ju vidí v klerikalizme, ktorý je spojený s ctižiadostivosťou a mocou. Biskupi, rehoľníci a kňazi sú na jednej strane otrokmi klerikalizmu, pretože majú „posvätené ruky“ a z druhej strany sú vo vleku očakávaní a požiadaviek ľudí. 

Samotný klerikalizmus v katolíckej cirkvi nie je zrejme jedinou príčinou pedofílie a nedáva odpoveď na jej výskyt v iných náboženských, športových, vojenských či školských organizáciách, kde sa vyskytuje v porovnateľnej miere. 

Zaujímavý pohľad očami faktov ponúka výskum z roku 2010, kedy nemecká vláda zriadila anonymnú horúcu linku pre obete sexuálneho zneužívania. Analýza sa zamerala na charakter zneužitia, s ktorým sa obete stretli v troch typoch inštitúcií: rímskokatolíckej, protestantskej a sekulárnej. Výsledok? Z 1050 obetí bolo 404 v rímskokatolíckych, 130 v protestantských a 516 v sekulárnych inštitúciách. Celkový priemerný vek v čase hlásenia bol 52,2 roka. Muži (59,8 %) prevyšovali počet žien. 

„Zodpovednosť za tento stav nesieme aj my, bežní kresťania.“

Obete, ktoré boli v nábožensky pridružených inštitúciách, boli výrazne staršie ako tie, ktoré boli v sekulárnych inštitúciách. Takmer polovica obetí bola fyzicky aj sexuálne zneužívaná a väčšina obetí uviedla, že k zneužívaniu došlo opakovane a že útoky spáchali muži. 

Vzory zneužívania (čas, typ a rozsah) a pohlavie páchateľov sa medzi týmito tromi skupinami nelíšili. Stretnutie bolo častejšie hlásené staršími obeťami a ženami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite