Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hokej a národné špecifiká, alebo ľudstvo v akcii?

.marína Gálisová .názory

Slovensko verzus Kanada: videli sme krásny zápas s nekrásnym záverom. Taký poučný, aký nám len partia trénera Ramsayho mohla ukázať. A poučenia z neho nie sú len hokejové.

Marína Gálisová

každý zápas so súperom ako Kanada je ponaučením. Ešte aj ten, ktorý nehráme my. Vysoko inštruktážnu hodnotu mal už pohľad na to, ako Kanaďania v nedeľu vytreli ľad s Britmi. Bola to hrdinská prehra, Briti robili, čo mohli, problém bol len ten, že veľa nemohli. Niekto čakal, že po takomto rozkorčuľovaní sa Kanada len akurátne okysličí, rozbehne a na nás si vzápätí v pondelok pochutná ako na komplikovanejšej, no stále málo vzdorujúcej lahôdke.

Lenže slovenský tím dával tušiť aj inú možnosť – po dvoch zápasoch, z ktorých prvý odohrali výborne a zaslúžene ho aj vyhrali, a druhý odohrali v niektorých ohľadoch ešte lepšie, i keď ho nekorunovali výhrou.

A tak sa proti Kanade hralo ako o život, čiže presne tak, ako sa hrať má. Ale predovšetkým s hlavou nastavenou na výhru ako na úplne reálnu možnosť. Každý, kto sa okolo športu čo i len obšmietol, vie, že polovica – najmenej polovica – výkonu je v hlave. A aj preto je šport nevyspytateľný, preto aj tzv. malý súper môže „dať“ toho väčšieho, a preto je to celé vlastne stále neutíchajúco zaujímavé. Lebo kto by chodil na zápasy, keby bolo vopred jasné, že favorit vyhrá?

Bol to teda nádherný, hrdinský, famózny zápas – presnejšie, mal svoje nádherné, hrdinské, famózne momenty. Vtedy, keď slovenský tím hral, čo hrať mal, držal sa trénerových pokynov a ukazoval presnosť nahrávok, aká sa zrodí nie z dlhého spoločného hrania, ale len a len z pridŕžania sa systému. Z disciplíny. A samozrejme ešte vtedy, keď sa k tejto základnej poslušnosti voči trénerovi a systému pridalo individuálne sebaobetovanie, ktoré robí šport najkrajším.

Za toto sa môžeme slovenskej hokejovej reprezentácii pod Ramsayho vedením len a len poďakovať.

A že nakoniec z toho bola prehra? Nemusela byť. No nie všetko bolo odohraté tak, ako malo byť, napríklad oslabovky proti Kanade sú stále priťažkým orieškom. A tá jedna neodohratá presilovka – lebo počas nej sa neurobilo prakticky nič – bola zase tvrdou pripomienkou toho, že psychika ozaj kraľuje a vie aj nechutne zabrzdiť inak rozpumpované mužstvo. Divák sa počas nej len modlil, aby sa už skončila, aby sa zase hralo v plnom počte na oboch stranách – pretože vtedy slovenských hráčov zázračne opustilo váhanie a zmizlo to bolestne viditeľné prežúvanie stratégie, a nastúpili opäť tie raketové momenty bez strachu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite