Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Danko v Moskve – hanba na sto honov

.filip Minich .názory

Toto nie je o udržiavaní dobrých vzťahov. Je to urážka slovenskej zahraničnej politiky a poníženie v priamom prenose.

Filip Minich

prehliadky na Červenom námestí už dávno nie sú oslavou mieru či víťazstva nad fašizmom. Je to oslava anexie Krymu, oslava hybridnej vojny, oslava ruských snáh o návrat k dávnym časom, keď mala Moskva vplyv až po Berlín. 

Je to oslava režimu, ktorý vmasíroval do hláv svojich občanov, že žijeme v ďalšej studenej vojne. Že nemajú riešiť svoju životnú úroveň a slobodu slova ale tešiť sa z nových ponoriek, jadrových rakiet a superzbraní, ktoré ich ochránia pred údajným nepriateľom. 

Rusko rekordne zbrojí, po Saudskej Arábii dáva na armádu najväčšie percento z HDP na svete. Kremeľ to niekde potrebuje s veľkou pompou ukázať. 

Ruské médiá zároveň neustále podsúvajú informácie, ktoré šíria strach. Útočný Západ nás chce napadnúť, pretože sám kolabuje atď. Ako za starých čias. V atmosfére hroziaceho konfliktu dá vždy väčšina ľudí výhrady bokom a radšej verí silnému vodcovi. 

nikto tam nechodí

Andrejovi Dankovi nestačilo ospravedlňovanie sa pánovi Lavrovovi za sankcie. Nestačia mu ani selfie fotky s pánom Volodinom. Andrej Danko prekonal Roberta Fica, ktorý tiež v roku 2015 dostal pozvánku na prehliadku. Do Moskvy vtedy síce letel, no aspoň si nesadol na tribúnu.

Kto zo zahraničných hostí bol na prehliadke tento rok? Nursultan Nazarbajev, „otec národa” Kazachstanu, ktorý v marci po troch desaťročiach rezignoval, no stále drží v rukách moc. Okrem neho žiadni svetoví ani európski lídri. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite