Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Primalex

.rudolf Zajac .názory

Zo smeráckych ministrov zdravotníctva sa zdá Peter Pellegrini najlepší. Zabezpečil toaletný papier pacientom v štátnych nemocniciach.

potom podporil investície do štátnych nemocníc zo štátneho rozpočtu. Nevadí, že idú na úkor pracujúcich, veď štát na rok 2019 znížil úhradu na poistné za poistencov o 300 miliónov eur.

Stúpla zamestnanosť aj mzdy, vrátane minimálnej, a tak sa tento výpadok nahradil odvodmi zamestnancov. Nevadí, že práve pre odvody a dane máme v porovnaní s okolitými krajinami skoro najvyššiu cenu práce. Pán premiér vrelo podporuje stratifikáciu nemocníc, ktorú má urobiť štát. Rôznymi zmenami nariadení vlády a azda aj zákonov chce zmeniť podmienky pre nemocnice, že akosi niektoré zaniknú. Háčik je v tom, že toto má prebehnúť do roku 2030. A, nedajbože, ak tu ešte nejaké torzo Smeru bude a niečo sa bude meniť, chcem vidieť okresných tajomníkov strany, ako súhlasia s rušením ich nemocníc.

Keď chcela Penta zrušiť pôrodnicu vo Svidníku, čo pokladám za správny krok, lebo tam bolo málo pôrodov, miestni lokálpatrioti zatlačili na pílu, aby ostala. Argumenty, ktoré zazneli pre jej zachovanie, boli druhoradé, išlo iba o to, aby novorodení Svidníčania nemali v rodnom liste napísaný napríklad Stropkov. Exminister Drucker žiadal Pentu, aby pôrodnicu ponechala. Mimochodom, Penta.

Penta začala konečne stavať nemocnicu v Bratislave na Boroch. S výstavbou nemocnice už má skúsenosti, v Michalovciach postavili vskutku výbornú a modernú nemocnicu. Flexibilné lôžka, ba celé oddelenia, optimálne využitie priestorov, pre pacientov aj personál je príjemná. Svoju zaťažkávaciu skúšku prežila pri epidémii osýpok, keď sa stovky ľudí z osád v rámci návštev príbuzných sprchovalo, pilo čaj a inak sa v nej zdržovalo. Nemocnica na Boroch má mať 400 lôžok a bude formálne všeobecná. Reálne zameraná na špičkovú a excelentnú medicínu. Nepochybne tam bude neurochirurgia, intervenčná rádiológia, určite onkológia a asi aj kardiologické pracoviská. Reálna je najmodernejšia očná mikrochirurgia, a tá ani nepotrebuje lôžka. Penta potrebuje takú nemocnicu aj preto, lebo vlastní a prevádzkuje pomerne veľa regionálnych a mestských nemocníc. V komplikovanejších prípadoch musí pacientov prekladať do štátnych, takzvaných koncových. Vybudovaním vlastnej koncovej nemocnice sa kruh uzavrel. Dá sa očakávať, že neskôr bude Penta budovať koncové nemocnice aj inde na Slovensku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite