Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Matúša Dávida: Odvaha mladej aktivistky, úpadok slobody tlače a temnota internetových klamárov

.matúš Dávid .názory ..týždeň

Počúvajme tých, ktorých varovania sa už nedajú ignorovať. Nezakrývajme si oči pred nárastom neistoty v spoločnosti. A odhaľujme falošné správy, ktoré ako vírus likvidujú pravdu.

Matúš Dávid

notre Dame a temnota internetových klamárov

Nielen to najlepšie, ale aj najtemnejšie v nás poodkryl požiar parížskej Katedrály Notre Dame. Hasiči ešte držali v rukách ťažké hadice plné vody a televízie stále vysielali dramatické zábery pádu horiacej chrámovej veže, keď ľudia naprieč svetom začali spontánne prispievať na obnovu tejto kresťanskej pamiatky. To je dobrá správa o nás. 

Lenže v rovnakom čase sa našli aj zákerní jedinci, ktorí nehodu zneužili na šírenie poplašných správ, konšpirácií a lží. Ich hlavným zdrojom informácií sú dezinformačné weby. Rozšírili falošnú fotografiu, na ktorej sa dvaja údajní moslimovia smejú pred horiacou katedrálou. Buď hlúpo naleteli, alebo dobre vedeli, že ide o podvrh a fotomontáž. Falošná snímka sa objavila aj na webe „agentúry“ Sputnik, ktorú ako nástroj Putinovej propagandy platí a využíva Kremeľ. 

Plamene v Notre Dame zhasli, no nám oheň na streche zostal. Má podobu šírenia falošných správ, ktoré ako vírus likvidujú pravdu vo verejnom priestore.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite