Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Všetci sme migranti

.martin Miko .názory

Takmer denne máme možnosť počuť najmä od pochybných ľudí nosiacich zelené tričká výrazy biela rasa, farební, migranti, otčina, či tisícročné tradície.

priznávam, pre mňa bol už kedysi neprirodzený aj jemnejší národno-buditeľský jazyk, napríklad „Mor ho!”. Viem, že to bola v dobovom kontexte najmä výslednica snáh o „národné vzplanutie” na barikádach za sebaurčenie, ale čo mi uniká, je fakt, ako môže niekto aj dnes uveriť bájkam o rasovej či národnej nadradenosti. Myslím si, že týmto termínom by sme sa už naozaj mali v 21. storočí vyhnúť. Prečo? Nuž preto, lebo nereflektujú našu vlastnú históriu. Históriu nielen tých „bielych” či Slovanov, ale úplne všetkých ľudí, tak, ako ju vedci našli, identifikovali v čase a zmapovali podľa nášho vlastného genetického kódu. 

Pretože, vážení kotlebovci, okamurovci a další otvorení či skrytí xenofóbovia a rasisti: hoci evidentne mnohí z vás nie sú historikmi, (a niektorí ani nevedia obsluhovať počítač), tí, ktorí čítajú a zaujímajú sa, tak vedia, že my všetci sme pôvodne migranti z Afriky. 

Veru, aj Hitler, aj Židia, aj Kotleba či Jánošík. Všetci sme pôvodom Afričania a všetko, čím sme dnes, aj čím sme kedysi boli, pochádza odtiaľ. 

A najzábavnejšie je, že je to pravda hneď dvakrát! 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite