Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lučanský preberá políciu, ktorá slúži mocným

.branislav Diďák .názory

Ministerka vnútra Denisa Saková vymenovala v pondelok Milana Lučanského za policajného prezidenta.

jedným z následkov spoločenských zmien po vražde Jána a Martiny je aj doteraz nevídaná voľba prezidenta Policajného zboru. Vláda prijala mechanizmus voľby pod tlakom vyššie spomínaných udalostí, aby uspokojila slovenskú verejnosť. Bolo to šité horúcou ihlou s veľmi všeobecnými podmienkami pre prípadných kandidátov na túto významnú funkciu. 

Súčasná vládna koalícia myslí aj na budúcnosť, keďže nie sú rovnaké podmienky vymenovania a odvolania z tejto funkcie. Policajný prezident je odporúčaný ministrovi vnútra branno-bezpečnostným výborom Národnej rady nadpolovičnou väčšinou, ale odvolaný ministrom vnútra môže byť až po schválení trojpätinovou väčšinou spomenutého výboru. Rovnako je veľmi neurčito spomenuté, za akých okolností možno prezidenta Policajného zboru odvolať. Teda samotná novela zákona bola pripravená narýchlo s cieľom udržať svojho prezidenta Policajného zboru aj po výmene vládnej garnitúry.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite