Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kráľ Bibi opäť vyhral

.ján Kapusňak .názory

Dramatické predčasné voľby v Izraeli vyhral Likud na čele s Benjaminom „Bibim“ Netanjahuom. Ten sa zrejme stane premiérom piatykrát – a štvrtýkrát za sebou.

koaličné vyjednávania ale môžu byť ešte ťažké.

Nábožensko-pravicový blok, ktorý už niekoľko desaťročí dominuje izraelskej politike, získal 65-mandátovú väčšinu v 120-členom knesete. Netanjahu tak smeruje k tomu, aby sa stal najdlhšie úradujúcim premiérom v dejinách Izraela. Bibi získal dokonca o viac 6 mandátov viac ako v posledných voľbách v roku 2015 a z popularity mu neubralo ani februárové rozhodnutie generálneho prokurátora Avichaja Mandelblita obviniť ho z podvodu a korupcie v troch rozličných prípadoch. Mandelblit síce Bibiho podľa zvyčajnej právnej praxe ešte v júli pred formálnym obvinením vypočuje, no ten obvinenia zosmiešňuje, označuje ich za „hon na čarodejnice“ a odmieta rezignovať.

Volebným víťazstvom sa Bibi začína opierať o právne irelevantný argument „mandátu dôvery“ či „vôle ľudu“ – a teda de facto tvrdiť, že ľud rozhodol o jeho nevine. Ale čo ak bude formálne obvinený? V takom prípade ho čaká zdĺhavý súdny proces a ním vedenú koalíciu vážna kríza. No zákon mu odstúpenie prikazuje, len ak by bol aj odsúdený, a to bude – ak bude – ešte na dlhé lakte.

tam, kde majú malé strany veľkú moc

Celkovo sa do parlamentu dostalo až jedenásť strán, pričom dve hlavné konkurenčné strany, Likud a Kachol Lavan získali 36 a 35 mandátov. Zvyšných 49 kresiel si podelilo deväť strán. Táto extrémna roztrieštenosť scény okrem iného odráža vysokú heterogénnosť izraelskej populácie – tá sa skladá z množstva skupín, medzi ktorými existujú ideologické, etnické a náboženské rozdiely.

Volebný úspech zaznamenali „sektorové“ židovské ultraortodoxné náboženské strany Šas (reprezentujúci záujmy Židov sefardského pôvodu) a Zjednotený judaizmus Tóry (zastupujúci Židov aškenázskeho pôvodu). Získali dohromady 15 mandátov a je to zásluhou vysokej účasti v ich volebných baštách (napríklad v Elad 99% a v Beitar Illit až 105%, čo vyvolalo podozrenia z volebného podvodu). Čísla účasti vyhnali do výšky dobre organizované kampane, v ktorých rabíni strašili pred „existenčným nebezpečenstvom“ pre ich dogmatický náboženský svet, ak ich strany nezabodujú. Obe religiózne formácie okamžite vyhlásili ochotu vytvoriť koalíciu s Likudom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite