Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež a jeho gesto

.anton Vydra .názory

Posledné gesto pápeža Františka sa šíri internetom a médiami ako lavína. To preto, lebo na taký prejav prosby o mier nie sme zvyknutí.

Anton Vydra

mierové dohody, podpisy, uznesenia, apelovanie na vysokopostavených a vplyvných politikov – tak si väčšinou predstavujeme bežné diplomatické spôsoby domáhania sa mieru medzi krajinami. Pápež sa však sklonil až k zemi, k nohám tých, ktorých žiada o mier vo svete. Nijaký politik by si toto gesto dovoliť nemohol, pretože by bol pred inými na smiech. Politici sa nikdy neskláňajú pred nikým, tobôž nie pred inými politikmi. Pápež si ho dovoliť môže – lebo nie je politik. 

To gesto jedných zahanbuje, iných povzbudzuje. Zahanbuje nielen tých, ktorým je určené, ale aj tých, ktorí by sa z taktných a oportúnnych dôvodov podobným prejavom prosebnosti vyhýbali. Iných to gesto povzbudzuje, lebo v cynickej dobe, akou je tá naša, je takáto demonštrácia pokory zdravo vyrušujúca a provokatívna. Cynizmus a nihilizmus nie sú posledným slovom dejín. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite