Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré a zlé správy z krajiny, kde môže byť prezidentom komik v rukách oligarchu

.matúš Dávid .názory

Veľké sklamanie z tradičných politických elít priviedlo Ukrajincov, znechutených korupciou a unavených vojnou, až k hazardu. Voľbou antisystémového herca kupujú mačku vo vreci.

Matúš Dávid

nebyť predvolebných prieskumov, svet by si myslel, že víťazstvo populárneho komika v prvom kole prezidentských volieb na Ukrajine je len žart hodný 1. apríla. Realita je však taká, že charizmatický herec a „seriálový prezident“ Volodymyr Zelenskyj má funkciu hlavy štátu naozaj na dosah.

Z politického nováčika sa stal favorit volieb, no jeho sebavedomá kandidatúra by u našich susedov mala vyvolávať skôr obavy a neistotu než nadšenie z údajne „nepoškvrnenej“ tváre. Dôvodov je niekoľko a väčšinou súvisia s tým, že dobrý imidž ani lákavé sľuby ešte z človeka nerobia lídra.

politická súťaž bez podvodov

Pozitívna správa je, že Kyjev usporiadal demokratické, transparentné a pokojné voľby, ktorých výsledky nikto nesfalšoval. Podľa Európskej únie (EÚ) sa prvé kolo prezidentských volieb uskutočnilo podľa demokratických pravidiel a v súlade s medzinárodnými štandardmi.

„Dobrý imidž ani lákavé sľuby ešte z človeka nerobia lídra.“ 

Aj domáci pozorovatelia či monitorovacie tímy z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) označili hlasovanie za slobodné a dobre zorganizované. Voľby sa podľa nich konali v atmosfére konkurenčného boja, no napriek viditeľnej polarizácii ukrajinských médií či spolitizovaniu samospráv nemal niekto monopol na komunikáciu s voličmi.

Ďalšou dobrou správou týchto volieb je, že voliči neposlali do druhého kola bývalú premiérku a súčasnú poslankyňu parlamentu Juliju Tymošenkovú. O prezidentský post sa v minulosti uchádzala už dvakrát, teraz utrpela tretiu porážku. Populistickými sľubmi ani zmenou imidžu nedokázala presvedčiť dostatočný počet ľudí, že jej skúsenosti nie sú bremenom, ale benefitom. Stále totiž pôsobí ako politička posadnutá mocou. Takí ľudia by vládnuť nemali, no už teraz je isté, že Tymošenková dá o sebe vedieť aj v blížiacich sa jesenných parlamentných voľbách.

Komik Volodymyr Zelenskyj oznámil svoju kandidatúru na prezidenta počas silvestrovského programu. Mnohí si spočiatku mysleli, že ide o žart.Efrem Lukatsky/AP/SITAKomik Volodymyr Zelenskyj oznámil svoju kandidatúru na prezidenta počas silvestrovského programu. Mnohí si spočiatku mysleli, že ide o žart.

mladý virtuálny populista

„Žiadne sľuby, žiadne sklamania,“ znie jedno z volebných hesiel komika Volodymyra Zelenského, vyštudovaného právnika a herca pôvodom z ruskojazyčného regiónu na juhovýchode Ukrajiny. V populárnom seriáli Služobník ľudu stvárňuje postavu učiteľa, odvážneho bojovníka proti korupcii a prezidenta Vasyla Holoborodka. Netají sa tým, že nemá žiadne politické skúsenosti. Nepovažuje to totiž za prekážku, práve naopak, argumentuje, že byť neskúseným outsiderom je dnes vo svete trend.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite