Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sulík odpovedá Minichovi: SaS je poctivá proeurópska strana

.richard Sulík .názory

Komentátor .týždňa Filip Minich píše o mojom „euroobrate“ a láme si hlavu nad tým, či som naozaj precitol, alebo ide len o úskok z mojej strany.

no a pravda je taká, že v našich postojoch nedošlo k žiadnym zmenám. Nikdy sme ja ani strana Sloboda a Solidarita netvrdili, že Slovensko má vystúpiť z Európskej únie. Naopak, tvrdíme, že členstvo v EÚ je kľúčový záujem Slovenska. A naopak, vždy sme tvrdili, že EÚ je skvelý projekt, ale nutne potrebuje reformy. Preto sme aj ako jediná strana predložili „Manifest slovenského eurorealizmu“, ktorý obsahuje 27 konkrétnych reformných návrhov.

Pán Minich uvádza ako „dôkaz“ môjho obratu, že v posledných eurovoľbách bolo naše predvolebné heslo „Všetci za Brusel, my za vás“ a akosi mu uniká, že tentoraz je naším predvolebným heslom „V Bruseli za Slovensko“. Nuž, to je veru veľký „euroobrat“.

Vtedy sme tvrdili, že je najvyšší čas EÚ reformovať a obmedziť na jej základnú ideu – voľný pohyb tovaru, služieb, kapitálu a osôb. Čuduj sa svete, dnes a aj medzitým tvrdíme presne to isté a keby si pán Minich prečítal aspoň prvú kapitolu nášho Manifestu, zistil by to. Tiež by si napríklad mohol v Manifeste prečítať toto: „Zo spoločenstva suverénnych štátov, postaveného na jasných dohodách, sa stal byrokratický moloch smerujúci do socializmu.“

Ako krajne nekorektné a povrchné vnímam, keď pán Minich napíše „... spôsob kritiky, ktorú Richard Sulík v posledných rokoch predvádzal, mal ďaleko od vecnej verejnej debaty, skôr bol škodlivý. Stačí sa pozrieť do Veľkej Británie, ako tam bežných ľudí sfanatizoval Sulíkov ,,spojenec” Farage a kam jeho fanatizmus Spojené kráľovstvo doviedol.“ Pán Minich teda tvrdí, že spôsob mojej kritiky EÚ bol škodlivý a ako príklad uvádza Faragea, s ktorým nie som ani len v rovnakej politickej skupine. Bože.

A teraz k tvrdeniu v nadpise, že SaS je poctivá proeurópska strana. Viem, máme na Slovensku strany, ktoré o sebe tvrdia to isté, ale na mysli majú slepé pritakávanie všetkému čo prichádza z Bruselu, predbežný súhlas s migrantmi, prakticky žiadna kritika a neustále omieľanie hodnôt, prípadne geopolitiky.

V tomto je SaS iná, omnoho poctivejšia. EÚ a bruselskú mašinériu vytrvalo kritizujeme, zároveň však ako jediní navrhujeme konkrétne riešenia, ako existujúce problémy odstrániť. To je obrovský rozdiel oproti stranám, ktoré okrem verklíkovania o proeurópskej orientácii neponúkajú nič konkrétne.

Poctivé je totiž dodržiavať dohody a pravidlá a používať jednotný meter na všetky členské krajiny. To treba jasne pomenovať a požadovať nápravu, inak sa EÚ bude naďalej potácať od jednej krízy k druhej. Súhlasiť s miliardou neodvolateľných záruk pre skrachované Grécko nie je ani proeurópske, ani správne, ale v rozpore s platnými pravidlami a škodlivé. A poctivé je tento stav pravdivo pomenovať. Rovnako poctivé je, aby Brusel tlačil nielen na Taliansko, aby dodržiavalo stanovený deficit, ale aj na Francúzsko, ktoré ho z nejakého záhadného dôvodu dodržiavať nemusí. A poctivé je mať jasne stanovené hodnoty, tých sa držať a podľa nich sa rozhodovať. Tie naše zostávajú rovnaké a máme ich dokonca spísané v Hodnotovom kompase, ktorého sa budú držať aj moji nasledovníci v europarlamente. 

Európsku úniu vnímame ako skvelý projekt a členstvo v ňom je kľúčovým záujmom Slovenska. Chceme, aby EÚ fungovala, a preto jasne pomenúvame to, čo v nej nefunguje. V tom sme dlhodobo konzistentní. Zároveň však navrhujeme riešenia a práve to považujeme za poctivé.  

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite