Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Picassovi stačí zopár ťahov a vyjadrí nimi všetko

.anton Vydra .názory

V Mirbachovom paláci som videl obrázok Pabla Picassa naskicovaný niekoľkými ťahmi. A predsa vyvolal emóciu. Ako to dokázal?

Anton Vydra

na tej neveľkej ilustrácii sú zobrazení muž a žena. Muž je vlastne rohatý satyr s píšťalkou, žena tancujúca lesná nymfa. Picassovi nebolo treba veľa ťahov na to, aby sme postrehli túto rodovú odlišnosť, a ani na to, aby sme vnímali, že obraz poukazuje na hravú dynamiku vášne a lásky. Na túto scénu vytvoril umelec niekoľko variácií, no tá jedna bola pre mňa zvlášť efektná. Naozaj sa skladala len z niekoľkých jednoduchých čiar. Hotové Picassove čary!

Ak chcete tú ilustráciu vidieť, navštívte Mirbachov palác v Bratislave, kde práve prebieha výstava Que Viva Picasso! – Nech žije Picasso! Uvidíte tam jeho kresby zo siedmich cyklov, ktoré boli vytvorené pre bibliofilné vydania niekoľkých poetických diel. Nie je to možno ten ohromujúci Picasso jeho najväčších obrazov, ale taká návšteva galérie nebude márna. A to hovorím aj ako človek, ktorý nie je vôbec nejaký nekritický obdivovateľ Picassovej tvorby. Beriem ho ako súčasť kánonu západného umenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite