Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svidník a večná voľba silných pästí

.anton Vydra .názory

To, že prvé kolo prezidentských volieb dopadlo v okrese i meste Svidník katastrofálne, sa dalo očakávať, hoci pre rodáka odtiaľ je to vždy na dlhý a hlboký povzdych.

Anton Vydra

prečo to tam opäť takto dopadlo?

Či už by išlo o okres alebo o samotné mesto Svidník, ak by voľby prebehli podľa tamojších výsledkov, do druhého kola by sa Zuzana Čaputová vôbec nedostala. Súboj by sa odohral medzi Štefanom Harabinom a Marošom Šefčovičom, a víťaz prvého kola – Harabin – by zrejme bol aj víťazom kola druhého, hoci je možné, že by voliči Zuzany Čaputovej pomohli Šefčovičovi voľbou „menšieho zla“. Ešte sú tu voliči Mariana Kotlebu, hoci tých nebolo – paradoxne – až tak veľa. Iba v meste totiž dostal len 316 hlasov. Keďže však do druhého kola postupujú Čaputová a Šefčovič, bude všetko inak a dá sa viac-menej očakávať, že aspoň niektorí svidnícki voliči Štefana Harabina, ktorý tam počas kampane opakovane prichádzal na plesy a medzi ľudí ako ich „náš človek“, zrejme napokon podporia Maroša Šefčoviča. No všetci to nebudú a to je práve zaujímavé.

Svidník je okres, kde vždy víťazili muži silných pästí, ktorí to takpovediac „vedeli povedať“, dokázali tresnúť po stole a presvedčili voličov, že sú to ľudia spomedzi nich. Preto tam v roku 2014 získal Fico o polovicu viac hlasov než Kiska, v roku 2009 Gašparovič o polovicu viac než Radičová, predtým tam zas Mečiar suverénne víťazil nad Gašparovičom a v roku 1999 aj nad Schusterom. Vždy to bola voľba toho, kto sa práve javil ako silnejšia päsť a kto mal navyše jasnejšie smerovanie k Rusku. No v tohtoročných voľbách sa tento tábor zaujímavo a na prvý pohľad trochu anomálne rozčesol. Takmer s istotou by sa dalo povedať, že predošlí Ficovi a Mečiarovi voliči sa rozdelili: jedni za Harabina, druhí za Šefčoviča. Na úrovni okresu získal Harabin 2 980 hlasov a Šefčovič 2 839, čo je skutočne rozdiel takmer o chlp. Dodajme len, že Čaputová získala v okrese 2 271 hlasov a Kotleba len čosi vyše tisícky.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite