Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doteraz sme sa pri SNS cítili trápne, teraz ohrozujú našu bezpečnosť

.pavel Macko .názory

Predstavitelia SNS a ich nominanti na obrane opäť spôsobili neuveriteľný chaos.

Pavel Macko

ich postup tentoraz vyvolal nielen vášnivé politické diskusie, ale aj vážne otázniky nad tým, ako vlastne funguje tento štát a či ešte vôbec funguje. 

Donedávna sme sa museli cítiť čoraz trápnejšie vždy, keď národniari zvolali tlačovku s geniálnymi nápadmi alebo verbálnymi útokmi, či keď niekam vycestovali na spanilú jazdu v snahe zastaviť prepad preferencií.  Ustáli sme aj to, že zablokovali schválenie strategických dokumentov a umelo v nich hľadajú, čo tam nie je a zatiaľ veselo nakupujú za miliardy. Tentoraz sa viacerí museli zhroziť z toho,  kto a ako rozkladá nielen zahraničnú politiku, ale aj základné garancie našej obrany a bezpečnosti. 

nekompetentný postup rezortu obrany

Doteraz spojenci len mlčky sledovali, čo sa u nás deje a tŕpli, čo zasa v rámci bezduchých diskusií časť koalície vypotí.  Tentoraz je to úplne iné. Naplno sme ukázali našu bezzásadovosť a rozpoltenosť v základných otázkach našej bezpečnosti aj absolútnu nekompetentnosť. Vyšší štátny úradník priamo a nevyberavo inzultoval nášho najväčšieho spojenca a odkázal mu, že nie je vítaný, ani jeho peniaze. Bez vysvetlenia a natvrdo. Niežeby nebolo možné kritizovať aj spojencov. Ale viesť doslova nepriateľské reči a invektívy voči druhému štátu priamo z ministerstva a funkcionárom, ktorý na to nemá ani postavenie, ani kompetenciu, je v medzinárodných vzťahov čosi nevídané. 

Po pobabraných rokovaniach si úradník Hoľko dovolil obviniť spojenca z toho, že chce narušiť našu suverenitu. Tento úradník však nebude odvolaný, lebo má politické krytie svojho predsedu, ktorý sa pre istotu ešte aj sám pridal k útoku na spojenca. Demonštratívne odmietol ponuku na investíciu do obnovy a vybavenia našich vojenských letísk. Odkaz bol jasný. Peňazí máme dosť a cudzie nechceme a nikto nebude ohrozovať našu suverenitu! O tri dni neskôr odrazu ten istý predseda poprel sám seba. Takto sa medzinárodné dohody neuzatvárajú, ani sa takto nezaobchádza so žiadnym partnerom, nieto ešte so spojencom.  Tento trápny škandál je absolútnym zlyhaním nominantov SNS na ministerstve obrany,  aj vlády SR ako celku.  Poškodzuje naše vzťahy so spojencami a reputáciu spoľahlivého spojenca, ktorý vie kam patrí a čo chce. 

Poškodzuje to aj našu obranyschopnosť a kompetentnosť politickej reprezentácie  a schopnosť odborných zložiek rezortu obrany seriózne plánovať obranu a podieľať sa na spoločnom obrannom plánovaní aliancie. Škodí to aj občanom, ktorí budú musieť nakoniec zaplatiť za túto nekompetentnosť zo svojich daní a strpieť nedostatok peňazí na iné, dôležité projekty.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite