Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Anasoft litera a čo sú dobré knihy

.anton Vydra .názory

Je fajn, že poznáme desiatku autorov a kníh ceny Anasoft litera. Už len čítať.

Anton Vydra

anasoft litera vyhlásila desať titulov, ktoré vyšli v roku 2018 a najviac oslovili tohtoročnú porotu. Sú medzi nimi očakávateľní autori a ich knihy (podľa mňa sú to Vilikovský, Dobrakovová, Bindzár, Rozenbergová, ale aj Vadas), potom experiment ako Medešiho Jedenie a zvyšok sú diela, ktoré sú  jednoducho povedané – dobré.

Hoci som trochu stratil chuť hľadať v slovenskej literatúre najlepší literárny mercedes a vytvárať rebríčky, ktoré nie vždy zodpovedajú realite, myslím si, že je predsa len dobré, ak sa niekoľko najvýraznejších autorov a ich diel z roka na rok pripomenie čitateľom a takpovediac ich „naorientuje” na dobrú slovenskú literatúru. Ale nemali by sme tie diela čítať preto, že nám to odporučila nejaká porota, ale preto, lebo sú dobre napísané – ak teda dobre napísané sú. Ako to však zistiť? Rýchla odpoveď by bola: čítaním. Trochu pomalšia odpoveď: vďaka referenciám od ľudí, ktorí knihám rozumejú. A to, samozrejme, nie sú len ľudia v porotách literárnych cien. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite