Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Takže racionálna voľba, áno?

.anton Vydra .názory

Sledujúc v demokratickom tábore predvolebné ataky podporovateľov jedného kandidáta voči podporovateľom iného, pýtam sa, na akú rovinu sa u nás dostali demokratické zásady.

Anton Vydra

keď si len letmo prebehnem statusy podporovateľov Františka Mikloška na fejsbúku, s počudovaním zisťujem, pod akým tlakom sa ocitli vo vlastnom, takzvanom demokratickom tábore. Vrcholovou témou sa stala zvoliteľnosť a politický kalkul, hľadiaci na preferencie kandidátov v predvolebných výpočtoch. Ktokoľvek vyjadrí verejne podporu Františkovi Mikloškovi, je automaticky predmetom niekedy až agresívnej kritiky a obviňovania z iracionality. Lebo racionálne sa má vraj voliť inak. Naozaj?

Tak po prvé, asi by bolo namieste definovať si najprv, čo má kto na mysli pod racionalitou. Lebo ak sme ju zredukovali len na kalkul a tému zvoliteľnosti, tak je to s takou racionalitou biedne. Skrátka, kalkul je na racionalitu primálo. Ak si niekto myslí, že to stačí, neberiem mu toto jeho presvedčenie, ale pre mňa musí racionalita zahŕňať viac, omnoho viac.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite