Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ak bude Lajčák tancovať, ako Fico s Blahom pískajú, naša diplomacia zablúdi

.matúš Dávid .názory

Máme si pomaly zvykať na to, že opraty slovenského rezortu zahraničných vecí sem-tam vezmú do rúk odporcovia Európskej únie a obdivovatelia najkrikľavejších autokratických režimov?

Matúš Dávid

čoraz častejšie si, zdá sa, musíme klásť otázku, či naši vládni politici a diplomati nezabudli na to, kam by malo Slovensko v rámci medzinárodného spoločenstva patriť, aby nezablúdilo. Sme členským štátom Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie (NATO), v rámci eurozóny sedíme za významným stolom vo Frankfurte nad Mohanom a od januára predsedáme Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Slovenská diplomacia napriek tomu pôsobí čoraz zmätenejšie. Pre vnútropolitické pnutia, koaličné rozbroje a rôzne vnútrostranícke prekáračky hrozí, že v očiach našich zahraničných spojencov začneme byť časom veľmi zle čitateľní.

Kam to vedie, to ukázali už sporné výlety Slovákov na anektovaný Krym (nahnevali sme susedov Ukrajincov), kauza Vietnamca uneseného cez Slovensko (obočie  dvíhali naši kľúčoví obchodní partneri Nemci), nedávne hádky okolo armádnych nákupov a novej bezpečnostnej stratégie SR (nepočúvame rady Aliancie) či aktuálny spor súvisiaci s postojom ku kríze v juhoamerickej Venezuele (ideme proti jadru Únie).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite