Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyšetrovanie Kuciakovej vraždy ukazuje totálny rozklad právneho štátu

.eugen Korda .názory

Čo sme sa to vo štvrtok v závere tlačovej konferencie na Generálnej prokuratúre vlastne dozvedeli?

Eugen Korda

okrem toho, že vraj nemáme v súvislosti s poslednými zmenami vo vyšetrovaní vraždy novinára Janka Kuciaka a Martinky Kušnírovej byť nervózni a máme naďalej dôverovať, že všetkým zúčastneným ide len o to, aby boli páchatelia vypátraní a potrestaní, dozvedeli sme sa aj to, že vrcholní predstavitelia tejto inštitúcie nielenže vedeli, že nejaká nahrávka Gorily existuje, ale si ju aj prehrávali.

Vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka mal minimálne jej časť nahratú vo svojom počítači. A keby len to. Dokonca z nej asi dvojminútový úsek pustil aj svojmu budúcemu nástupcovi. Čižnár to štvrtok po otázkach Markízy a Denníka N bol nútený priznať.

Vraj ani netušil, že je to záznam z odpočúvania v byte na Vazovovej ulici a ani mu nebolo podozrivé, že nejaký pán Határ, vtedajší vplyvný člen Smeru, v nej hovorí o nelegálnom financovaní strany. Generálny prokurátor nevidí, že by pochybil, keď túto skutočnosť okamžite neoznámil vyšetrovaciemu tímu, ktorý sa kauzou Gorila celé roky zaoberal.

Ak sa zo strany prokuratúry objavujú výčitky, že na verejnosť prenikajú niektoré zistenia z vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, tak treba zároveň dodať, že jedným z tých únikov bola aj táto informácia.

Na nahrávke, ktorú sa polícii podarilo získať pri domových prehliadkach, Marián Kočner hovorí s vtedajším generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom o tom, že nahrávku počul aj Čižnár.

„Jána Kuciaka sledovali bývalí príslušníci SIS.“

Ak by táto informácia neprenikla na verejnosť, generálny prokurátor by to asi nikdy nepriznal. Dnes vieme, že Dobroslav Trnka disponoval dôležitým dôkazným materiálom, chválil sa tým a vedel o tom aj pán Čižnár. Ten sa však dnes tvári, že netušil o čo ide. Pochopil to vraj až po tom, ako si vypočul nahrávku, na ktorej sa o tom rozprávajú Trnka s a Kočnerom.

Občania tohoto štátu by si mali vedieť a hlavne uvedomiť si, čo všetko vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martinky Kušnírovej odhalilo.

komu slúžia bezpečnostné zložky

Stručne: Vyšla najavo príprava vraždy troch osôb, z ktorých dve boli prokurátori a jedna bývalý minister vnútra. Vyšiel najavo kompromitujúci materiál na prvého a druhého námestníka generálneho prokurátora a aj na súčasného generálneho prokurátora.

Vyšlo najavo, že Jána Kuciaka sledovali bývalí príslušníci SIS - šéf kontrarozviedky a bývalý dôstojník tejto organizácie. Vyšetrovatelia zistili, že vedenie policajného zboru zbieralo o zavraždenom novinárovi informácie prostredníctvom policajných databáz a pravdepodobne ich zbieralo aj o jednej z troch osôb, ktorých vraždy sa mali plánovať.

Keď zavraždený Ján Kuciak žiadal o policajnú ochranu po tom, ako sa mu Marián Kočner vyhrážal, namiesto poskytnutia primeranej ochrany sa mu minister vnútra Róbert Kaliňák vysmial do tváre.

„Generálny prokurátor nevidí, že by pochybil.“

Počas vyšetrovania boli zaobstarané dôkazy, ktoré poukázali na zber kompromitujúcich materiálov na bývalého ministra obrany Martina Glváča a pravdepodobne aj na súčastného predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. V rukách vyšetrovateľov sú aj informácie o tom, že pri voľbe generálneho prokurátora Dobroslava Trnku malo prísť ku korupcii, s cieľom zabezpečiť jeho zvolenie.

Tieto fakty ukazujú skutočný stav, v akom sa bezpečnostné zložky tohoto štátu nachádzajú. Svedčia o ich totálnom rozklade a strate kontroly nad dodržiavaním zákona ľuďmi a inštitúciami, ktoré majú zákonnosť vymáhať a chrániť.

Vo svetle týchto zistení sa kauza Gorila javí oveľa menším kriminálnym prípadom, ako to, čo sa verejnosť dozvedá v týchto dňoch. To, čo sa deje teraz, je vlastne jej pokračovaním. Občania sú po týchto odhaleniach celkom oprávnení pochybovať o skutočných úmysloch, ktoré sa skrývajú za poslednými krokmi prokuratúry a polície. Ide o to, či chcú zabrániť únikom informácií, ktoré by mohli ohroziť vyšetrovanie, alebo tie úniky ohrozujú ich.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite