Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Gašparova lustrácia je hrozivým poznaním a varovaním

.eugen Korda .názory

Polícia celkom bezdôvodne lustrovala Jána Kuciaka len niekoľko mesiacov pred jeho vraždou. Tento mladý človek nespáchal žiadny zločin či priestupok. Tak prečo?

Eugen Korda

ako chcú odôvodniť jeho lustráciu? Vraj sa tak stalo na pokyn vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara. Dnes, dva dni po tom, ako sa táto šokujúca správa objavila vo viacerých médiách, sa zdá, že pomaly upadá do zabudnutia. Ale nemala by. Ministerstvo vnútra by po tom, ako sme sa dozvedeli o podivných praktikách jeho  bývalého šéfa, malo neodkladne vysvetliť niekoľko vecí. 

Napríklad, či existuje vnútorný predpis, ktorý lustráciu osôb upravuje, teda to, kto a kedy môže k lustrácii pristúpiť, na aké účely môžu policajti takéto preverovanie použiť a či má každý policajt právo lustrovať v podstate bez obmedzenia a do akej úrovne. Ak taký predpis neexistuje, malo by sa ministerstvo vyjadriť, či nenastal čas taký predpis vyhotoviť.  Iste, celkom by to nezabránilo zneužívaniu lustrácií, ale dali by sa aspoň vyvodiť zákonné postihy voči príslušníkom policajného zboru, ktorí lustráciu osôb vykonali v rozpore s týmito predpismi. 

Ale poďme späť k tomu, čo urobil Tibor Gašpar, prostredníctvom policajta, ktorý mu bol podriadený.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite