Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Netrestajme Britániu, stále sa navzájom potrebujeme

.marína Gálisová .názory

Brexit je katastrofa, EÚ však musí odolať pokušeniu exemplárne Britov vytrestať.

Marína Gálisová

už keď David Cameron sľúbil, že vyhlási referendum o vystúpení z EÚ, bolo jasné, že Británia aj kontinentálna Európa sú na pokraji historickej katastrofy. Nebolo jasné, akú podobu tá katastrofa nadobudne.

Jedna možnosť bola, že referendum sa uskutoční, brexitári vyhrajú a remaineri (tí, ktorí chceli v EÚ zostať), prehrajú. Táto možnosť sa uskutočnila a, ako sa ďalej ukazuje, je to skutočne katastrofa ako vyšitá.

Ale ani možnosť, že by remaineri vyhrali, by nebola žiadny ideál. Nespokojnosť s EÚ by bola v Británii tlela naďalej – použiteľná a zneužiteľná ešte viac ako predtým. Brexitári by si už našli spôsob, ako sa sťažovať, že ich mienka nebola vypočutá, a potenciál ľudového hnevu by len rástol.

To len aby sme si pripomenuli, že brexitom sa britské problémy nezačali, pretože hlboká nespokojnosť s tým, ako s Britániou zaobchádza kontinent, ako počúva (nepočúva) jej názory a pripomienky, neraz racionálne, bola na britských ostrovoch prítomná už roky.

Ale čo je horšie, brexitom sa problémy nekončia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite