Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

(Ne)úspešný eurokomisár chce byť prezidentom

.filip Minich .názory

Energetická únia znela dobre. Až kým nenarazila na realitu a Nordstream 2. Čo na to Maroš Šefčovič, ktorý bol posledných päť rokov jej tvárou? Ostal znepokojený.

Filip Minich

bolo to ako turné rockovej kapely. Obišiel pri ňom všetky hlavné mestá Európskej únie. Dokonca dvakrát. Oduševnene presviedčal, že energetická únia je skvelá. 

Plyn, ropa a elektrina budú plynúť bez prekážok z jedného konca EÚ na druhý. Všetci ušetria, štáty si budú pomáhať, Európa bude energeticky sebestačnejšia a bude rýchlo znižovať emisie. 

Žiaľ, po piatich rokoch pod vedením Maroša Šefčoviča sa dá o tomto ambicióznom projekte povedať nasledovné – veľa slov, málo skutkov. Hoci sa čiastkové veci podarili, v zásadných otázkach sa nepohlo dopredu takmer nič, skôr naopak.  

Emisií vypúšťame viac, energetická závislosť od Ruska narástla, prepojenia medzi štátmi EÚ pribúdajú pomaly a každá krajina si hrabe v prvom rade na svojom piesočku. Za najväčšie zlyhanie sa dá jednoznačne označiť výstavba Nordstreamu 2. Z energetickej únie sa pre tento nový plynovod stalo fiasko. 

energetická disharmónia

Nordstream 2 ide proti Ukrajine, ktorej chce Rusko hospodársky a geopoliticky uškodiť. Ide proti Slovensku, ročne stratíme stovky miliónov z tranzitu plynu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite