Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dávam boľševikovi rok, a potom prejde na Instagram

.matúš Dávid .názory

Lajčákov rezort na Facebooku klepol po prstoch poslancovi Blahovi. Sympatické gesto, no vzápätí si človek spomenie na slávny filmový výrok herca Polívku: A bude to stačiť, myslíš?

Matúš Dávid

najskôr treba pochváliť slovenský rezort diplomacie, že už niekoľko mesiacov aj cez internet šíri osvetu ohľadom nášho členstva v Európskej únii (EÚ) a Severoatlantickej aliancii (NATO). Cez stránku Zahraničná politika sa nás týka na sociálnej sieti Facebook napríklad vecne informuje o slovenskej zahraničnej a bezpečnostnej politike, vyvracia šíriace sa mýty, bludy či konšpirácie a bojuje tak proti účelovému zavádzaniu i manipuláciám. Jeden aktuálny príklad za všetky.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ktorému šéfuje Miroslav Lajčák (nominant Smer-SD), tento týždeň na Facebooku nezvyčajne ostro reagovalo na kritiku šéfa Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboša Blahu týkajúcu sa Bezpečnostnej stratégie SR.

Vo svojom statuse z dňa 7. januára 2019 totiž poslanec Blaha dôležitý dokument spochybňuje. Ľudí, ktorí v otvorenom liste vyzývajú na prijatie bezpečnostnej a obrannej stratégie, napríklad bez dôkazov označuje za amerických agentov či „pudlíkov“ pôsobiacich na Slovensku a platených Washingtonom. Ďalej Ľuboš Blaha v príspevku v súvislosti so strategickým dokumentom straší obmedzovaním slobody prejavu, možným vypuknutím vojnového konfliktu a spochybňuje slovensko-americké spojenectvo v rámci NATO. Blahove vyjadrenia zo začiatku tohto týždňa na Facebooku zdieľalo vyše šesťsto ľudí.

„Pre Blahu je účet na Facebooku veľmi cennou, ak nie rovno existenciálnou súčasťou politickej kariéry.“

Lajčákov úrad hneď na druhý deň poslanca Blahu skritizoval za vyvolávanie emócií a šírenie bludov či dezinformácií. Ministerstvo ultraľavicovému politikovi pripomenulo, že na doterajších oficiálnych stretnutiach obsah dokumentu, o ktorom sa vyjadruje, vážnejšie nepripomienkoval.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite