Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najväčšia zábavná hlúposť – anketa Najväčší Slovák

.eugen Korda .názory

Viem, podobnú anketu mali aj inde. Aj naši susedia v Českej republike si volili v roku 2005 najväčšiu osobnosť histórie a súčasnosti. Tak prečo nie aj my. Čo sme niečo menej?

Eugen Korda

a začali sme naozaj originálne. V reklamnej upútavke sa objavilo aj meno vojnového zločinca a prezidenta slovenského štátu Jozefa Tisa. Nebyť novinára z Denníka N, ktorý o tomto počine RTVS napísal sériu článkov, tak by tam táto „ozdoba“ našich dejín pravdepodobne aj zostala. 

Podľa dnes známych výsledkov by mal Tiso celkom dobrú šancu prebojovať sa do prvej desiatky. Bok po boku by tak o prvenstvo súperil s Milanom Rastislavom Štefánikom. To by bol naozaj smutný pohľad. Travertínové bloky na Bradle by sa asi začali poriadne otriasať.

V tesnom závese za nimi by sa na stupne víťazov mohol dostať kovaný komunista Husák. Čo na tom, že v mene získania a zachovania si moci bez zaváhania zradil svojich súdruhov a zničil životy tisícom rodín! Nevadí! Vidieť, že meno tohto verného sluhu Moskvy má v mysliach mnohých Slovákov stále dobrý zvuk. To je naozaj smutné poznanie.

„Kto vie, akú zásluhu má Robert Fico na tom, že sa do prvej desiatky najvýznamnejších osobností dostal aj obyčajný lúpežník a zlodej Juraj Jánošík.“

O trochu s väčším pochopením sa dá dívať na to, že do prvej desiatky si Slováci vybrali ďalšieho komunistu, tvár Pražskej jari, Alexandra Dubčeka. Čo na tom, že nakoniec „pustil do gatí“ a ešte pred tým, než ho súdruhovia vylúčili z Komunistickej strany, podpísal zákony, ktoré umožňovali perzekúciu všetkých ľudí, ktorí sa postavili totalitnému režimu.  Veď aj on v konečnom dôsledku trpel a musel chodiť, tak ako všetci ostatní, do práce. Tak prečo nie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite