Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naozaj si myslíte, že šlo o Trumpa?

.marína Gálisová .názory

Kongresové voľby, tzv. Midterms, priniesli výsledok, ktorý môže byť pre americkú spoločnosť prospešný. Ale nie preto, že republikáni stratili väčšinu v Snemovni reprezentantov.

Marína Gálisová

v súvislosti s Midterms obieha v médiách viacero silno zjednodušujúcich ilúzií. Jednou z nich je, že sme si navykli vnímať tieto voľby do amerického Kongresu ako „referendum o Trumpovi“.  Druhou, že sa stalo priam vecou dobrej výchovy tvrdiť, že bude fajn, ak republikáni prídu o väčšinu v jednej z komôr Kongresu, pretože to „Trumpovi skomplikuje život“. Treťou ilúziou je presvedčenie, že demokrati sú v americkej spoločnosti tým lepším politickým táborom.  Táto ilúzia je napokon podstatou všetkých ostatných ilúzií o USA, ktorými mnohí na Slovensku (ale pravdaže nielen na Slovensku) trpia.

„Demokrati aj republikáni budú po Midterms oveľa viac ako predtým odkázaní na spoluprácu.“ 

Pravda je, že Midterms boli menej o Trumpovi a viac o súčasnej situácii, v ktorej sa Američana nachádzajú. Voliči, či sa to už niekomu páči, alebo nie, vo voľbách síce hlasujú za konkrétne osoby (či proti nim), v skutočnosti si však do týchto konkrétnych osôb projektujú vlastné očakávania a vyjadrujú svojou voľbou súhlas či nesúhlas s momentálnymi pomermi, v ktorých žijú. A veľká časť Američanov je dnes v zásade optimisticky naladená. Zvyšuje sa percento tých, ktorí sa nazdávajú, že spoločnosť kráča správnym smerom. Prečo? Pretože hospodárske pomery v USA sa naozaj menia k lepšiemu. Ekonomika sa naštartovala, nezamestnanosť je mimoriadne nízka. Taká nízka, akú ju nezažili už 49 rokov. Vieme si niečo podobné tu na Slovensku vôbec predstaviť?

Oslavy organizované demokratmi po tom, ako získali po voľbách v snemovni väčšinu.Ng Han Guan/AP/SITAOslavy organizované demokratmi po tom, ako získali po voľbách v snemovni väčšinu.

Tento stav má svoje dôsledky. Ľudia sa cítia reálne lepšie, istejšie, optimistickejšie. A tak je v konečnom dôsledku úplne jedno, že mnohí americkí voliči pociťujú osobnú antipatiu k Trumpovým fanfarónskym spôsobom. Pretože zároveň oceňujú, že politika tejto administratívy, konkrétne znižovanie daní a sprehľadnenie podnikateľského prostredia, prináša ovocie. Páči sa im Trump ako človek?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite