Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týžden Martina Mojžiša: Oslavy štátnosti po slovensky, (ne)kandidát Lajčák a doktor práv Danko

.martin Mojžiš .názory ..týždeň

Ako sme minulý týždeň oslávili sté výročie Československa, kandidatúra Miroslava Lajčáka na post prezidenta ostáva tajomstvom, rovnako ním je aj rigorózna práca Andreja Danka.

Martin Mojžiš

slovenský národ československého národa

Minulý týždeň sa toho v politike veľa neudialo, pretože sa oslavovalo. Sviatok to bol exkluzívny, len raz za sto rokov sa slávi. Pred sto rokmi vzniklo Československo, ale to sme my neoslavovali, to nech si oslavujú Česi. Jeden z troch ministrov dočasnej vlády a jeden z piatich signatárov zákona o vzniku Československa síce boli Slováci, ale to nám nestačí. A keď už oslavujeme, tak Martinskú deklaráciu, v ktorej nie je o československom štáte ani zmienka. Ale veľa sa tam hovorí o československom národe. Deklaráciu prijali politické strany združené v Národnej Rade slovenskej vetvy jednotného československého národa. Z troch požiadaviek deklarácie sa prvá začína formuláciou „slovenský národ je čiastka i rečove i kultúrno-historicky jednotného česko-slovenského národa” a druhá žiada pre tento česko-slovenský národ právo na sebaurčenie. Také niečo sa dnes úplne ľahko neoslavuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite