Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sklamanie z intelektuálov

.anton Vydra .názory

V relácii .pod lampou venovanej stému výročiu vzniku Československa vyjadril František Mikloško sklamanie zo slovenských intelektuálov.

Anton Vydra

toto sklamanie pramení z toho, že už dnes neposkytujú podnety na hlbšie premýšľanie.

František Mikloško zároveň povedal, že ho mrzí, že sa intelektuálna elita uzavrela do svojich debatných krúžkov a títo ľudia už viac nepôsobia ako verejní intelektuáli. Nepíšu už také texty, aké vznikali v disente, keď mohli výrazne formovať myslenie účastníkov bytových seminárov. Takéto podnetné texty podľa Mikloška už od intelektuálov neprichádzajú. A hoci sa dnes publikuje omnoho viac kníh než v období komunizmu, František Mikloško má v tom veľký kus pravdy. Veľa intelektuálov u nás totiž za posledné roky zmizlo (vlastným pričinením i rozhodnutím) z verejného diskurzu. Má to svoje dôvody.

Prvým dôvodom bola formácia. Vezmime si napríklad filozofov. Po tom, čo sa filozofia usilovala zbaviť sa svojej marxisticko-leninskej profilácie, ju bolo treba vrátiť späť k jej pôvodnej povahe: k otázkam a k rozmanitosti. Toto všetko sa bolo treba naučiť odznova a robiť to tak, ako sa to robieva všade inde na svete: poctivo, s kritickou diskusiou, s analýzami, ktoré sa nebudú zakladať na zabehaných interpretačných schémach, ale aj na náročnej práci s textami či fundovanými komentármi, ktoré vychádzali vonku a ktoré sa k nám (až na výnimky) dostávali s oneskorením.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite