Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď kňaz klame a straší veriacich, vstať a odísť z kostola nestačí

.matúš Dávid .názory

Sloboda slova neslúži na šírenie lží ani rozsievanie nenávisti voči druhým spoza najsledovanejšej kazateľnice v štáte. Majú ľudia slepo veriť kňazom, ktorí verejnosť účelovo klamú?

Matúš Dávid
Petr Zewlak Vrabec/a2larm.cz

Na začiatku bola škandalózna kázeň významného predstaviteľa českej rímskokatolíckej cirkvi. Po nej nasledoval kontroverzný protest polonahej kresťanky priamo v slávnej Katedrále svätého Víta, Václava a Vojtecha v Prahe. Od oboch udalostí, ktoré v susednom Česku vyvolali diskusnú búrku v médiách i na sociálnych sieťach, už uplynul nejaký čas. A to je dobre. Na rozličné názory sa totiž už môžeme pozrieť s potrebným odstupom.

vezmú vám deti, vládnuť budú homosexuáli

Monsignor Petr Piťha, vplyvný katolícky kňaz a niekdajší minister školstva, sa chcel tento rok na sviatok sv. Václava, teda 28. septembra, prihovoriť veriacim ostrou kritikou tzv. Istanbulského dohovoru. Ten okrem iného definuje rozličné formy násilia voči ženám a určuje, ako proti nim bojovať. Známy český kňaz však v kázni nezvolil cestu konštruktívnej kritiky, vyzývania na dialóg a hľadanie spoločného riešenia či kompromisu. Rozhodol sa vedome klamať, šíriť skreslené informácie, lži a dezinformácie hodné konšpiračných webov. A k tomu všetkému ešte rozsieval očividnú nenávisť prakticky voči všetkým naokolo. Posúďte sami, čo sa podľa Petra Piťhu stane v prípade, ak Česká republika ratifikuje spomínaný dohovor: 

 „Vaše rodiny budú roztrhnuté a rozohnané. Bude k tomu stačiť, že deťom poviete, že muž a žena nie sú to isté. Vezmú vám deti a zataja vám, kde ich zašantročili, kde ich predali a kde ich väznia,“ hovoril katolícky kňaz o údajných nebezpečenstvách Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, ktorý je známy ako tzv. Istanbulský dohovor. Vo svojom prejave najčastejšie narážal najmä na tú časť dohovoru, ktorá definuje rod ako „súbor spoločnosťou vytvorených rolí a vzorov správania (.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite